Gușa – de ce apare și cum scăpăm de ea
Un contur al feței bine definit, suplu, delicat, asta își dorește orice femeie. Ce ne facem însă dacă, în timp, apare gușa? Mai putem scăpa de ea? Specialiștii ne dau asigurări că da, se poate. Există mai multe metode, unele extrem de rapide și total non invazive.
Bărbia dublă reprezintă o problemă estetică tot mai frecventă, mai ales în rândul doamnelor trecute de prima tinerețe. Existenţa ei poate distrage atenţia de la alte trăsături armonioase ale feţei, de obicei aspectul fiind unul îmbătrânit. Această problemă afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, indiferent de vârstă sau greutate. Potrivit specialistului Therapy Boutique, Ionela Preda, cauzele apariției gușei pot varia de la dezechilibre endocrinologice, factori genetici și constituționali, până la pierderea tonusului muscular, odată cu trecerea anilor.
Din ce cauze se formează bărbia dublă
„Cu vârsta, musculatura este supusă gravitației mult mai mult timp, așa că apar modificări față de anii tinereții. Mai mult decât atât, petrecem mult mai mult timp în poziții incorecte, de exemplu când stăm, în orele de serviciu, în fața computerului și rupem echilibrul existent al musculaturii anterioare cu cea posterioară. Spatele și gâtul sunt aplecate în față, coloana este, de multe ori curbată spre laterale, iar toate aceste poziții vicioase devin o obișnuință care ne afectează postura corporală și aspectul fizic, pe termen lung”, explică Ionela Preda.
Terapeutul adaugă că, la toate aceste obiceiuri nesănătoase s-a mai adaugat în ultimul an o „sursă de stres” suplimentară - masca de protecție - care a exercitat o presiune asupra feței și gâtului, împiedicând folosirea normală a musculaturii, la închiderea sau deschiderea gurii.
4 metode prin care poți scăpa de gușă
Există mai multe metode de a diminua bărbia dublă, pe care le poți combina, la recomandarea medicilor și a specialiștilor în tehnici de înfrumusețare.
- Ionela Preda susține că în clinicile de înfrumusețare au apărut metode 100% non invazive care redau tonusul muscular și elasticitatea pielii. Există și proceduri minim invazive în cadrul cărora se pot introduce local substanțe care topesc grăsimile din zona vizată, cu anumite device-uri medicale.
- Dacă gușa a apărut odată cu kilogramele în plus, e indicat să slăbești. Stratul adipos se poate reduce printr-o alimentație sănătoasă. Evită junk food-ul, dulciurile, produsele de patiserie şi sarea în exces.
- Apoi, mai poţi încerca masajele şi exerciţiile pentru dezvoltarea musculaturii din zona gâtului. Un exerciţiu recomandat este iei loc pe un scaun, cu capul pe spate, şi să priveşti spre tavan. Cu buzele lipite, mimează masticaţia, executând 100 de mişcări în fiecare zi. Un alt exerciţiu este să deschizi larg gura şi să mişti maxilarul inferior de jos în sus de 15 ore, repetând de mai multe ori pe zi. Abdomenele în care menţii capul şi bărbia în contracţie sunt şi ele folositoare. Vei vedea cum, treptat, bărbia capătă un aspect mai tonifiat şi mai ferm. „Exercițiile kinetoterapeutice, constând în mișcări simple, nesolicitante, pot contribui la remedierea problemelor, dacă sunt executate zilnic (dimineața, spre exemplu, când petrecem mai mult timp în fața oglinzii), conform indicațiilor unui specialist, obținute în timpul unei ședințe față în față sau prin intermediul unui program deja disponibil în mediul online”, spune specialistul Therapy Boutique.
- Atenție și la postură! Nu sta cocoşată, cu capul în piept. Ţine bărbia în sus, în felul acesta antrenezi şi muşchii gâtului. Ionela Preda recomandă reechilibrarea posturii cervicale cu musculatura gâtului, astfel încât să diminuăm acumulările de sub bărbie. „Este esențial să păstrăm o postură corectă a corpului, menținând spatele drept, trăgând umerii în jos și ținând capul ridicat, pentru că în acest mod se aliniază coloana și gâtul, obținându-se o postură ideală”.