Ia vitamine ca să ai un păr frumos şi iarna!

14 ianuarie 2012 15:04   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

Starea de bine interioară se vede şi la exterior, afirmaţie care se aplică şi în cazul părului. Frumuseţea lui înseamnă frumuseţea ta, iar sănătatea lui e sănătatea organismului tău. Iarna, e mai fragil, se degradează mai uşor, în primul rând din cauza lipsurilor de vitamine şi minerale din corp. Iată ce măsuri poţi să iei.

Părul suferă mult iarna. Purtarea căciulii, umiditatea, variaţiile de temperatură, fac ca podoaba ta capilară să îşi arate tot potenţialul rebel, să se degradeze, să-şi piardă strălucirea, să cadă.

Dar un al doilea motiv vine din interior: lipsa de vitamine şi de minerale din organismul tău, oarecum normală în sezonul rece, când nu sunt aşa multe fructe şi legume de sezon.

O cură cu suplimente de vitamina D şi vitamina C, de selenium, zinc, vitamina A şi E ţi-ar revigora pielea şi părul.

Este recomandat să-ţi faci un set de analize şi să consulţi medicul înainte.

În acelaşi timp, încearcă să ai o alimentaţie variată, complexă şi sănătoasă, cu peşte, ouă, avocado, uleiuri multe, salate, fructe şi legume proaspete.

Pe de altă parte, medicul dermatolog Carmen Curea, recomandat de Dove, te sfătuieşte să acorzi părului o atenţie deosebită în această perioadă:

* Primul şi cel mai la-ndemână pas este spălarea lui cu ingrediente pe bază de uleiuri nutritive, care se absorb rapid în firul de păr, fără să-l încarce.

Carmen Curea recomandă, spre exemplu, gama Dove Nourishing Oil Care, cu ulei de migdale, nucă de cocos şi ulei mineral, creată special pentru părul uscat, aspru, cu fire rebele. Balsamul este de bază la fiecare spălare.

* Nu trebuie să fii tot timpul perfect coafată. Acordă-i părului o pauză şi pune de-o parte uscătorul şi placa de întins părul, în favoarea uscării naturale.

* Nu-ţi expune părul direct la ploaie, ninsoare, umezeală! Protejează-l, strângându-l în coadă sau acoperindu-l cu un guler mai înalt, un fular sau un şal.

* Tunde-ţi vârfurile mai des, ori de câte ori le vezi tocate şi rebele.

* Spală-te pe cap de câte ori este nevoie. Iar nevoie va fi mai rar decât vara, când firul se îngraşă din cauza transpiraţiei.

Prepară-ţi singură măşti în casă!

Masca pentru păr, aplicată săptămânal, e de multe ori soluţia salvatoare. O poţi prepara singură, în casă, din ingrediente naturale.

Specialistul Click! în materie de tratamente cosmetice naturiste, Flori Lixandru (estetician formator în cadrul Şcolii de Estetică Cotimanis Show) îţi dă două reţete:

* Masca pentru scalp gras şi păr uscat. Se amestecă în proporţii egale ulei de nucă, ulei de ricin şi ulei de măsline, pentru lungimi şi vârfuri, iar pe scalp se aplică un amestec de tincturi: tinctură de ardei iute, urzică şi mesteacăn cu care se masează uşor pielea capului.

Se recomandă acoperirea capului cu un prosop minimum 30 de minute. Aceste tincturi au rolul de hrănire, activare a circulaţiei la nivelul scalpului şi de stimulare a creşterii părului.

* Remedii pentru părul gras, cu exces de sebum: scalpul se masează cu tinctură de brusture sau de seminţe de cimbru, care va întări firul de păr şi va controla excesul de sebum.

De asemenea, se clăteşte părul cu infuzie din frunze de nuc. După mai multe aplicări, va căpăta reflexe de brun.

O cură de două-trei luni nu-ţi poate face rău

Fiecare fir de păr are o fază de creştere, una de stagnare şi una de cădere.

Iarna, când organismului are parte de mai puţine vitamine şi minerale decât în timpul verii, faza de stagnare se scurtează, spune Andreea Tudor, medic dermatolog în cadrul Clinicii Polisano Bucureşti.

Părul cade mai mult şi după o perioadă de stres, de răceală, gripă, sarcină.

De aceea, specialistul recomandă să urmezi cure de două-trei luni cu zinc, vitamina B6 şi cisteină (un aminoacid), necesare fiecărui organism în această perioadă.

Mai multe