Vergeturile - de ce apar şi cum se pot trata

8 ianuarie 2014 11:13   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

După celulită, vergeturile sunt unele dintre cele mai inestetice şi frecvente probleme ale pielii. Multă vreme s-a crezut că sunt cauzate doar de variaţiile de greutate, dar sunt şi alte cauze.

Sunt multe exemple de femei care au variat cu 20-30 kg în perioada de sarcină, şi nu au avut nicio vergetură, şi fete de doar 16-20 de ani, suple, dar cu pielea plină de vergeturi, care este cauza? Potrivit medicului dermatolog Viviana Iordache, abia în ultimii ani s-a aflat că vergeturile sunt rezultatul unor modificări hormonale. Bolile ovariene, administrarea de hormoni, inclusiv contraceptivele, pot favoriza apariţia lor.

„Inclusiv băieţii tineri care au făcut exerciţii şi au luat suplimente pentru sală pot descoperi cu mirare că sunt plini de vergeturi pe braţe, spate sau piept. Medical, vergetura este o ruptură profundă în straturile de elastină ale dermului profund. Ea se vede prin piele şi nu poate fi tratată prin mijloace clasice - creme, loţiuni, împachetări, mezoterapie, peelinguri chimice sau lasere slabe. Soluţia este laserul cu radiofrecvenţă!", susţine Viviana Iordache.

Cel mai bine este să iei măsuri pentru prevenirea apariţiei vergeturilor. Hidratarea pielii este foarte importantă. O piele hidratată este mai elastică şi are o capacitate mai mare de regenerare.

În ceea ce priveşte dieta, specialistul vă recomandă alimentele bogate în proteine (ouă, lactate), zinc, vitamina A şi C (morcovi, citrice etc.). De asemenea, folosirea cremelor emoliente ar trebui să fie o rutină în timpul sarcinii şi chiar al creşterii, în perioada adolescenţei. „Acestea nu pot preveni în totalitate vergeturile, dar cresc tonusul şi elasticitatea cutanată", mai spune Viviana Iordache.

Mai multe