4 sfaturi ca să-ţi îngrijeşti hainele de lână

10 martie 2014 11:18   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

Deşi a venit primăvara, temperaturile scăzute, vântul şi ploile ne obligă să purtăm, în continuare, haine groase. Îmbrăcămintea din lânp nu este foarte pretenţioasă, însă necesită totuşi, o îngrijire mai aparte. Uite cum să speli hainele din lână pentru a le putea îmbrăca şi în următorul sezon rece.

1. Spală cu apă călduţăÎnainte de a le împacheta sau a le aranja pe umeraş, hainele din lână trebuie spălate. Dar, cu mare grijă! Firele de lână se degradează în contact cu apa fierbinte, în contact cu sodă sau substanţe alcaline. Este recomandat: -    să speli şi să limpezeşti hainele din lână în apă călduţă;-    să foloseşti fulgi de săpun sau un săpun de calitate, care să facă mult clăbuc;-    să speli prin presare;

2. Clăteşte cu oţetHainele din lână se clătesc de foarte multe ori, până când apa rămâne limpede şi curată.  Ca şi truc, poţi folosi pentru clătire şi apă de ploaie sau apă în care se opăreşte fasolea uscată. 

3. Tutunul, împotriva moliilor  După ce s-au uscat, hainele din lână se împachetează, dacă este vorba despre pulovere sau se aşează pe umeraş, învelite cu o folie de plastic, dacă este vorba despre fuste, rochii sau pantaloni. Nu pune pe umeraş pulovere sau bluze pentru că, în timp, se vor lăsa. Pentru a nu prinde miros stătut, strecoară în interiorul foliei pliculeţe odorizante de levanţică sau chiar mentă. De asemenea, pentru a nu fi distruse de molii, foloseşte cu încredere naftalina. Astăzi există multe sortimente de naftalină plăcut mirositoare. Tot împotriva moliilor, poţi presăra printere haine câteva pliculeţe în care ai pus tutun.

4. Aeriseşte-le o dată pe lună Este recomandat ca cel puţin o dată pe lună hainele să fie despăturite şi aerisite foarte bine. Atunci ai ocazia de a schimba odorizantele şi naftalina. Puloverele, rochiile sau pantalonii se aerisesc în balcon, pe timpul nopţii. Motiovul? Ziua, sub razele directe ale soarelui, lâna se poate decolora.

Mai multe