#Best buys

Reguli de aur când te îmbraci. Când nu ai voie să porți tocuri înalte și cum se asortează cămașa albă la bărbați

10 ianuarie 2022 17:00   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

Se spune că adevărata eleganță se obține printr-un acord fin între haine, circumstanțe și personalitatea purtătorului.

În “Codul bunelor maniere astăzi”, autoarea Aurelia Marinescu ne învaţă cum să fim eleganţi prin simplitate şi armonie vestimentară. Cartea este disponibilă AICI

Pentru început, iată câteva reguli de bază esenţiale pentru o ţinută perfectă:

Femei: ţinută sport sau elegantă - fusta şi pulover sau bluza şi taior, tocuri joase, coafura simplă, mănuşi asortate, bijuterii discrete (niciodată diamante sau strasuri dimineaţa şi după-amiaza), palton cu croială clasică şi, eventual, cu guler de blană, geantă din piele, mijlocie sau mare.Trebuie să domnească simplitatea, fără pantofi de lac, fără mantouri de blană, fără tocuri înalte la pantaloni.

Bărbaţi: costum, pulover şi pantaloni în culori discrete, mănuşi din piele asortate, uneori pălărie, încălţăminte neagră sau maro, niciodată galbene sau maro la un costum bleumarin închis, palton cu croială sport,trench-coat sau jachetă trei sferturi. Reguli de bază: un costum uni cere fie o cămaşă uni şi o cravată cu model discret, fie o cămaşă cu dungi şi o cravata uni. Niciodată nu se pune o cravată sport (în carouri) la un costum de oraş sau la o haină petrecută. Seara se poartă costum gri închis, albastru închis sau negru. Cămaşa albă se potriveşte cu toate costumele.

Pentru mai multe idei de ținute la modă, accesați categoria Inspiration de AICI

Sport, călătorii, plimbări

Comoditatea nu trebuie să treacă niciodată înaintea obiceiurilor locului. Riscaţi să nu puteţi intra într-o biserică dacă purtaţi şort sau tricou foarte decoltat - ţinută considerată indecentă.

Femei: fustă largă sau pantaloni, ciorapi nu prea fini, încălţăminte solidă, cu toc jos.

Bărbaţi: sacou sport (cum sunt modelele de AICI) şi pantalon lung sau cunoscutul trening, cămaşă cu mânecă scurtă, încălţăminte solidă sau, dacă dorim, un pantalon golf (găsiți câteva modele AICI), dar nu cu şosete scurte, care să lase piciorul gol.

Invitaţii şi vizite

Femei: taior elegant, sau rochie cu jachetă, mănuşi din piele la culoare sau contrastante, încălţăminte elegantă, ciorapi foarte fini, poşetă din piele.

Bărbaţi: costum de culoare închisă, cămaşa albă sau cu dungi (numai ziua), cravata cu desen discret, şosete şi încălţăminte deculoare închisă.

Coctail-party

Femei: taior negru de catifea, de lână sau de mătase sau rochie de coctail, de preferat cu pălărie.

Bărbaţi: ţinută de oraş de culoare închisă.

Teatru, concerte

Femei: ţinută de oraş sau de după-amiază. Ţinuta foarte elegantă se recomandă numai pentru reprezentaţiile de gală sau premiere. Ce înţelegem prin foarte elegantă? La un taior se poate asorta o pălărie. La o rochie decoltată - mănuşi lungi, poşetă de seară. La o ţinuta normală - rochie de mătase naturală (mai multe modele găsiți AICI) de pildă, un şal frumos cu ciucuri etc.

Bărbaţi: ţinută de oraş de culoare închisă, pentru premiere frac (este alcătuit dintr-o haină de ceremonie, neagră, scurtă în faţă până în talie, neîncheiată la piept şi terminată la spate cu două cozi lungi şi înguste şi dintr-un pantalon din aceeaşi stofă, fără manşetă) sau smoching, niciodată ţinută sport.

Baluri

Femei: rochie de seară sau de coctail sau rochie de bal (fără pălărie), mănuşi lungi, blănuri, bijuterii discrete, încălţăminte de bal, argintie sau aurie.

Bărbaţi: pentru balurile desfăşurate într-un cerc restrâns se recomandă costumul elegant, închis la culoare, care se poartă cu cămaşă albă, cravată gri -argintie, ciorapi şi pantofi negri. Este permis şi smochingul (costum de gală cu o croială specială şi curevere de mătase neagră) la care se potriveşte o cămaşă albă, cu guler şi manşete apretate (mai multe modele de cămăși albe găsiți AICI), vestă neagră, pantaloni fără manşete, ciorapi negri de mătase şi pantofi negri de lac. La balurile în aer liber, din timpul zilei, smochingul este alb. La cele foarte pretenţioase, smochingul se poartă cu vestă albă cu nasturi de sidef, cămaşă albă cu plastron, guler şi manşete apretate, papion, pantaloni cu paspoal de mătase, fără manşetă, şosete negre şi pantofi negri de lac.

Botez

Femei: nu se recomandă ţinută de seară, ci de oraş.

Bărbaţi: ţinută elegantă de oraş sau, în cazurile speciale, un costum de ceremonie, compus din haină neagră, fără revere, la unul sau douărânduri de nasturi şi pantaloni în dungi negre sau gri, fără manşetă, la care se asortează o cămaşă cuguler şi manşete apretate, cravată gri - argintie sau papion, şosete negre şi pantofi negri. La botez nu se potriveşte smochingul.

Căsătorie

Logodnica: rochie de nuntă, albă, tradiţională, coroniţă cu flori de lămâiţă sau portocali (o femeie care se recăsătoreşte înlocuieşte coroniţa de flori cu o diademă), pantofi albi, ciorapi albi,mănuşi din piele albă, fină, bijuterii foarte simple (nu perle). În funcţie de împrejurări, este potrivit şi un taior în culori pastelate, cu o croială simplă.

Logodnicul şi ceilalţi bărbaţi: dimineaţa vor purta un costum foarte elegant cunoscut sub numele de cutaway, care comportă o jachetă neagră cu colţuri rotunjite, pantaloni în dungi, negru cu gri, vestă neagră sau gri - argintiu, cămaşă cu guler şi manşetetari, papion gri. După-amiaza, această ţinută este înlocuită de frac cu vestă albă (niciodată des moching). Dacă ceremonia este mai intimă, costum închis, niciodată smoching.

Vizite de condoleanţe

Costum închis, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. Dacă vizita are caracter oficial, bărbaţii vor purta costume cutaway.

Înmormântări

Îmbrăcăminte de ocazie de culoare închisă, dar fără însemne de doliu pentru persoanele care nu sunt rude. Ţinuta oficială la bărbaţi este cutaway , dar vesta şi papionul sunt negre. După împrejurări, acesta poartă şi fracul la care se cere vestă neagră. Rudele şi cei foarte apropiaţi se îmbracă obligatoriu în negru. Nu trebuie să lipsească din ţinuta lor cocarda de doliu.

Cartea care a ajuns bestseller naţional

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Cartea este disponibilă atât pe eMAG, cât și pe Cărturești (linkuri directe spre carte). 

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional. În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu (licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Mai multe