Reguli simple pentru o manichiură perfectă
O forfecuţă sau o unghieră. Atât folosesc bărbaţii pentru a se ocupa de unghii, doar aceste „ustensile” sunt în vocabularul lor. La femei, însă, lista e nesfârşită: pilă, beţişoare, tratamente, uleiuri pentru cuticule, dizolvant, ojă, top etc. Pe toate acestea le folosesc cel puţin o dată pe săptămână. Nu e de mirare că unghiile lor au mai mult de suferit.
De multe ori, fără să ne dăm seama, ne suprasolicităm unghiile. Tăiem pieliţele, folosim des acetonă, ne schimbăm culoarea ojei şi multe altele. Unghiile ajung să se exfolieze, să se îngălbenească, să se vălurească. Ce e de făcut? Iulia Osman, nail expert, spune că trebuie să ştim să ne realizăm corect manichiura. Dar nu doar atunci e bine să avem grijă, ci şi la îngrijirea de zi cu zi, acasă.
„Din trusa fiecărei doamne nu trebuie să lipsească uleiul de cuticule, care are rol de hidratare a cuticulei şi hrănire a unghiei. Dacă avem unghii exfoliate, subţiri, casante, cura ar trebui să dureze 1-2 săptămâni. E bine să aplicăm produse de hrănire sau tratament pe bază de vitamine”, susţine specialista, care ne enumeră câteva recomandări:
Nu tăia cuticulele cu forfecuţa pentru că rişti infecţii şi afectarea unghiei. Mai bine ai grijă să le menţii moi şi hidratate şi să le împingi uşor cu un beţişor, să foloseşti un cleştişor special sau produse exfoliante.
Scurtarea unghiei trebuie realizată cu o pilă din lemn cu o abraziune adecvată. Pilirea e bine să se facă într-un singur sens, nu prin mişcări de du-te – vino. În felul acesta evităm exfolierea.
Pentru a preveni pătarea unghiei, foloseşte o bază de protecţie înainte de aplicarea propriu-zisă a lacului. Dacă este aplicată corect, oja nu afectează unghia şi nu va fi necesar să faci acea pauză care „să permită unghiei să respire”.
Acetona normală usucă placa unghiei şi pielea din jurul acesteia. Foloseşte un dizolvant fără acetonă.
Aplicată corect, oja rezistă şi o săptămână
Lacul se menţine impecabil până la o săptămână dacă e aplicat corect şi dacă unghia e sănătoasă. Înainte de a te apuca, spală şi dezinfectează mâinile, scurtează unghiile cu o pilă şi îndepărtează cuticulele cu un beţişor special. “Apoi degresăm suprafaţa unghiei cu un bureţel uşor abraziv. Aplicăm primul strat de bază şi sigilăm unghia (dăm şi pe vârful acesteia). Aplicăm două straturi subţiri de culoare, având, de asemenea, grijă să sigilăm vârful”, spune Iulia Osman. Dacă îţi faci singură manichiura, acasă, poţi aplica topul pentru luciu abia a doua zi. Acesta măreşte rezistenţa ojei.
Nuanţele de verde, la modă în vara aceasta
În ceea ce priveşte moda verii, specialiştii spun că se poartă manichiura grafică, nuanţele vibrante, culori diferite şi contrastante pe cele două mâini, sclipiciurile de-a lungul cuticulei, nuanţele de roz dulce şi cele de verde (deoarece verdele este nuanţa anului 2017).
Tratamente naturiste, acasă
Pentru a avea unghii sănătoase, în afară de cremele şi uleiurile speciale cumpărate de la magazinele de profil, mai poţi apela la tratamente naturiste din propria cămară. Potrivit nail expertului, uleiul de măsline ajută la întărirea şi creşterea unghiilor. „Le ţinem într-un bol cu ulei de măsline călduţ timp de 10 minute, în fiecare zi, pe o perioadă de 1-2 săptămâni. Zeama de lămâie face minuni în cazul unghiilor îngălbenite. Tăiem o felie de lămâie şi o masăm pe suprafaţa unghiei. Alimentaţia este şi ea importantă. E bine să introducem în dieta noastră macrou, seminţe de chia, seminţe de dovleac, broccoli şi cacao, sau să ţinem o cură cu un complex de fier şi de vitamine (B şi D).