Scapă de vergeturi cu vitamina C
Multe femei descoperă că au vergeturi după o sarcină sau după o modificare radicală a greutăţii. Mircea Tampa, medic dermatolog, ne spune ce provoacă aceste afecţiuni şi cum pot fi tratate.
Pentru a preveni apariţia vergeturilor este indicată o alimentaţie echilibrată, bogată în acizi graşi esenţiali şi vitamina C, fructe şi legume, acestea având un rol important în întărirea fibrelor de colagen din structura pielii.
Expunerea la soare este cea mai accesibilă şi mai des utilizată metodă. Astfel se uniformizează aspectul pielii, mascând vergeturile pe termen scurt.
Atenţie, însă! În timp, expunerea la soare alterează fibrele de colagen, determinând accentuarea vergeturilor deja existente şi apariţia altora noi.
Căpşunele te scapă de durerile de oase
Oul de prepeliţă - un remediu pentru 100 de boli
Tonice de viaţă lungă preparate din angelică. Ia-ţi porţia de sănătate!
Chirurgia estetică este o alternativă terapeutică, în cazul în care ver-geturile nu afectează porţiuni mari de piele, sau tratamentul laser, pentru a reface structura pielii prin stimularea regenerării fibrelor de colagen.
Există şi metode de tratament cu ultrasunete, aceste proceduri necesitând însă şedinţe repetate pentru a avea efecte satisfăcătoare.
Tratamentele pe bază de creme cu alfa-hidroxiacizi şi unguentele cu retinoizi dau rezultate bune, grăbind albirea vergeturilor şi stimulând reîntinerirea pielii din zonele afectate.
Pot apărea în urma curelor de slăbire
Vergeturile sunt leziuni cutanate, cu aspect de striuri liniare, ce apar în urma îngrăşării şi slăbirii bruşte prin întinderea pielii, datorită ruperii fibrelor de colagen.
Iniţial, în piele se desfăşoară un fenomen inflamator, în care vergeturile sunt roşii, pielea fiind subţiată şi făcând posibilă vizualizarea microvascularizaţiei. Ulterior, vergeturile devin albe.