Vrei să închiriezi o locuinţă? Uite cum să negociezi pentru un preţ cât mai mic!

17 mai 2015 20:05   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

Deşi ratele la un apartament au ajuns să fie maimici decât chiriile, există foarte multe persoane care caută o locuinţă în care să locuiască pe termen limitat. În cazul în care vrei să închiriezi, iată mai jos câetva sfaturi care te vor ajuta să negociezi un preţ lunar cât mai mic!

Discută cu agentul imobiliar

Interesul unui agent imobiliar este să încheie cât mai multe contracte. În general, comisionul plătit către agenţie este de 50% din valoarea chiriei stabilite între tine şi proprietar. Înainte de a contacta un agent imobiliar, este bine să ai în vedere faptul că vorbeşti cu o persoană care cunoaşte foarte bine preţurile zonelor şi care ştie să evalueze şi să negocieze un contract de închiriere. Profită deputerea pe care agentul o reprezintă în acest moment şi oferă-i un comision mai mare decât cel stabilit, de 50%. În general, agenţiile păstrează câteva oferte bune pentru prieteni, cunoştinţe sau clienţi puţin mai darnici, aşa că poţi fi chiar tu norocosul care are acces la aceste oferte. Dacă preţulzonei în care vrei să te muţi este de 350 de euro pentru un apartament de 3 camere, iar tu ai vrea să plăteşti doar 300 de euro, agenţul va pierde din comisionul său, iar afacerea nu-i va conveni. Însă, pentru a-i atrage atenţia propune-i un târg avantajos şi pentru el dar şi pentru tine. Oferă-i mai mulţi bani la comision pentru că îi vei recupera în câteva luni.

Stabileşte un preţ fix

Stabileşte o sumă de bani pe care vrei să o plăteşti lunar pentru chirie şi nu te abate de la aceasta. Astfel, agentul va şti clar ce oferte să îţi prezinte pentru a nu-ţi pierde timpul cu vizionări ale unor apartamente sau garsoniere pe care nu ţi le permiţi. Acest sfat este valabil şi în negocierea ta directă cu o persoană care închiriază. Explică-i că nu eşti dispus să plăteştinici un ban în plus peste o anumită sumă. S-ar putea ca tactica ta sădea roade.

Caută defecte

Atunci când vizitezi apartamentul este foarte important să îl analizezi cu atenţie din toate punctele de vedere. Ascunde-ţi încântarea şi entuziasmul şi încearcă să fii cât mai reţinut, chiar dacă locul respectiv ţi se pare perfect. Iată câteva sfaturi:

- Staţie de metrou sau mijloace de transport în comun în apropierea blocului;

- Etajul – un apartament la un etaj superior va fi cotat întotdeauna la un preţ mai mic decât unul situat la etajele 1,2 sau 3. De asemenea, un apartament la parter este ideal pentru o firmă, însă poate pune probleme termice ca spaţiu de locuit.

- Balconul – un apartament fără balcon te obligă să usuci hainele în interiorul locuinţei, punându-ţi în pericol sănătatea;

- Finisajele – gresie, parchet, faianţă, geamuri termopan, uşă metalică reprezintă finisajele de bază de care un apartament trebuie să dispună.

- Utilităţile – cablu tv, internet, telefon, interfon. În cazul în care cablul tv şi internetul nu sunt instalate, vei avea de suferit o perioadă de timp până când vei încheia un contract cu o firmă distribuitoare şi până când aceasta va realzia instalarea;

- Costul facturilor – cere-i proprietarului să îţi arate o factură de curent şi chitanţa de întreţinere, pentru a vedea cât se plăteşte de obicei în apartamentul respectiv.

- Locul de parcare – nu ezita în a renegocia costul chiriei în cazul în care nu beneficiezi de un loc de parcare legal.

Mai multe