Primul film de Crăciun din istorie are 126 de ani! Iată unde îl poți viziona gratis

23 decembrie 2024 11:27   PrimeTime

Cu toții iubim filmele de Crăciun! Acestea au devenit o tradiție nelipsită a sărbătorilor de iarnă, alături de împodobirea bradului, cântatul colindelor și schimbului de cadouri. Totuși, s-ar putea să fii surprins de cât de veche este această „tradiție”.

Dacă ai presupus că primele filme de Crăciun au apărut în anii 1940 sau 1950, odată cu pelicule clasice precum „Meet Me in St. Louis”, „It’s A Wonderful Life” și „White Christmas”, nu ai fost chiar departe adevăr.

Ei bine, acestea sunt adesea considerate „vechile clasice” ale genului, plasate alături de producții mai recente precum „Home Alone”, „The Grinch” sau diferitele adaptări ale poveștii „A Christmas Carol” (unde versiunea cu Muppets din 1992 este, fără îndoială, cea mai iubită)., relatează publicația britanică Metro.

Primul film de Crăciun a fost realizat acum 126 de ani

Primul film care celebrează sărbătorile de iarnă a fost realizat în 1898 și surprinde o vizită magică a lui Moș Crăciun. Nu are nicio legătură cu Hollywood-ul, fiind realizat în Marea Britanie de George Albert Smith, un fost magician, care coresponda în acea perioadă cu pionierul cinematografiei franceze Georges Méliès (cunoscut pentru capodopera sa din 1902, „A Trip to the Moon”).

Deși este un film britanic, titlul său, „Santa Claus”, folosește versiunea americanizată a numelui lui Moș Crăciun. Englezii îl numesc pe Moș Crăciun „Father Christmas”.

Cu o durată de doar un minut și 16 secunde, această producție mută este remarcabilă pentru „ambiția tehnică considerabilă și realizările sale pentru perioada respectivă”, conform descrierii oferite de BFI (British Film Institute).

Printre efectele vizuale inovatoare se numără scena în care Moș Crăciun coboară pe coș în același cadru în care copiii dorm în paturile lor, dar și dispariția lui în aer la finalul vizitei. Potrivit lui Michael Brooke de la BFI, filmul conține cel mai timpuriu exemplu cunoscut de „acțiune paralelă” din istoria cinematografiei.

Vestea bună este că acest film inedit poate fi vizionat gratuit pe YouTube, ca parte a Arhivei Naționale BFI.

Mai multe