5 lucruri cu care te poate ajuta un antrenor personal la sala de sport
Dacă tot ai dat niște bani pe abonamentul la sală, investește în tine până la capăt luând în calcul și colaborarea cu un antrenor personal. Are un rol foarte important și te poate învăța multe, mai ales dacă ești începător. El îți spune ce exerciții ți se potrivesc, cum să folosești corect aparatele, cum să eviți accidentele și, în general, cum să faci sport cu cap. Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Fitness și Culturism (FRFC), îți spune în ce situații antrenorul personal ți-ar fi de ajutor.
1. Când mergi la sală prima oară. sfatul avizat al unui PT este esențial dacă nu ai mai făcut fitness până acum, nu ai condiție fizică și nu ai un background de sportiv. Fără ghidaj și ajutor de specialitate, riști să faci exerciții nepotrivite pentru constituția ta, există mari șanse să nu le faci corect și, implicit, să dezvolți probleme de sănătate, în loc să le rezolvi pe cele existente. Un antrenor personal îți analizează profilul, stabilește un obiectiv clar împreună cu tine și te învață să progresezi la sală în timp, pe măsura rezultatelor și a rezistenței tale la efort.2. Când nu ai suficientă voință. Tot antrenorul te motivează atunci când ți-e greu și te va împiedica să abandonezi ”lupta”. Cu el te vei bucura și de micile succese: primele kilograme date jos sau prima creionare a abdomenului tonifiat. Așa cum spunea și Thomas A. Edison: ”Mulți dintre cei care eșuează în viață sunt persoane care nu au realizat cât de aproape au fost de succes în momentul în care au renunțat.”
3. Când simți că nu se văd rezultatele. Dacă programul tău obișnuit de antrenament nu te mai ajută, este posibil să te antrenezi în van. Un specialist îți va schimba tipul exercițiilor și te va motiva să continui.4. Când dorești să ai rezultate concrete, cât mai rapid. Ai un scop clar? Vrei să slăbești rapid, să îți crești masa musculară sau să te antrenezi pentru o anume competiție sportivă? Atunci nu ai timp de pierdut și ai nevoie de consiliere. În acest caz, indicațiile antrenorului pot face diferența între succes și eșec.
5. Când suferi de o boală și nu vrei să o agravezi, dar ai nevoie de condiție fizică pentru a te simți mai bine în pielea ta. Cu un antrenor personal alături vei face doar exerciții fizice care să-ți amelioreze starea de sănătate.
Dacă ajungi să mergi la sală cu regularitate, ai un antrenor personal care ți-a dat o schemă de antrenament și o anumită dietă și nu vezi niciun rezultat, este probabil nevoie să schimbi specialistul. Însă, nu toți cei care se auto-intitulează „personal trainer” au certificări în domeniu, de aceea trebuie să îți alegi cu atenție îndrumătorul din sala de sport, după ce i-ai cercetat în prealabil experiența.
„Un antrenor bun trebuie să fie, în primul rând, pasionat el însuși de fitness și empatic la nevoile oamenilor. Este necesar să aibă o pregătire de specialitate de cel puțin câțiva ani și să știe detalii despre cum funcționează organismul uman. La inceputul colaborării, trebuie să facă o evaluare personală și să seteze obiective clare, să știți pentru ce munciți cot la cot și să vă bucurați împreună de rezultatele obținute în timp”, spune Gabriel Toncean.