5 zile şi 5 griji până la Euro

4 iunie 2016 21:42   Sport
Ultima actualizare:

Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Victoria la scor (5-1) din amicalul cu Georgia nu garantează o prestaţie solidă a tricolorilor în meciul de deschidere de la Euro 2016, contra Franţei, programat peste numai cinci zile.

Fără îndoială, Pogba şi Griezmann nu vor semăna deloc cu Amisulaşvili şi Dvalişvili. România s-a distrat cu Georgia, luând o importantă doză de încredere în forţele proprii, dar acest lucru nu e de ajuns pentru ca tricolorii să facă o figură frumoasă în grupa de la Euro 2016. Anghel Iordănescu ştie şi el că în spatele victoriei reconfortante de vineri seară stau multe semne de întrebare privind potenţialul naţionalei noastre. Iată doar cinci dintre grijile care îl vor preocupa pe “Tata Puiu” până vineri, la ora meciului cu Franţa:

  • “Porţelanul” Chiricheş

Cum apărarea va fi cheia disputei de peste câteva zile de la Paris, situaţia medicală a lui Vlad Chiricheş e îngrijorătoare. Căpitanul tricolorilor n-a jucat deloc cu Georgia, iar Anghel Iordănescu aşteaptă cu nerăbdare veşti bune din partea doctorilor, cu atât mai mult cu cât posibilii înlocuitori ai lui Chiricheş, Moţi şi Găman, nu se ridică la acelaşi nivel.

  • Suntem naivi la fazele fixe.

În amicalul cu Georgia s-a văzut o defensivă a României lipsită de concentrare, în special la fazele fixe ale adversarilor. Astfel, georgienii au reuşit să reia cu uşurinţă spre buturile lui Tătăruşanu centrările venite din cornere, lucru pe care va trebui să-l evităm cât mai mult posibil în confruntarea cu francezii.

  • Avem doi atacanţi fracturaţi.

Ca şi cum povestea cu mâna lui Denis Alibec nu era de-ajuns, a venit acum o accidentare similară a lui Florin Andone, care şi-a fracturat contra Georgiei degetul inelar al mâinii drepte. Alibec şi Andone vor primi acordul UEFA de a intra pe teren la Euro, dar o vor face cu bandaje speciale şi vor fi expuşi în orice moment unor complicaţii.

  • Nimeni nu-l ajută pe Stanciu.

Proaspătul decar al României e principala noastră speranţă ofensivă la Euro. Din păcate, în meciurile amicale cu Congo, Ucraina şi Georgia, Nicuşor Stanciu n-a fost ajutat îndeajuns de coechipierii din linia mediană. Închizătorii Pintilii şi Hoban sunt preocupaţi mai mult să distrugă acţiunile adverse decât să creeze faze periculoase, în timp ce Adi Popa, Torje, Chipciu sau Bogdan Stancu au reuşit rareori să-l pună în valoare pe Stanciu.

  • Jocul aerian, inexistent.

Naţionala României pare lipsită în acest moment de un aspect esenţial în fotbalul modern, lovitura cu capul. Analizând golurile tricolorilor în partidele de verificare, toate au venit prin şuturi de la distanţă sau semi-distanţă. De altfel, Iordănescu nici nu are în lot atacanţi masivi, care să facă diferenţa în duelurile aeriane, ci ne ”lăudăm” cu Stancu sau Keşeru.

«Tricolorii» au plecat la Paris

În această dimineață, echipa națională a României avea programată decolarea spre Franța, de pe de pe aeroportul Henri Coandă, la bordul unui charter. După-amaiză, de la ora locală 18.30, pe Stade Intercommunal du Servois, ”tricolorii” vor susţine primul antrenament, iar mâine vor avea o conferință de presă.

Mai multe