5 ani de la una dintre crimele care au zguduit sportul mondial

14 februarie 2018 17:04   Alte sporturi
Ultima actualizare:

De cinci ani, „Ziua Îndrăgostiţilor” nu mai are acelaşi înţeles pentru iubitorii sportului. Este ziua în care, acum cinci ani, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii din istorie.

O ştire din Africa de Sud şoca lumea sportului în dimineaţa zilei de 15 februarie 2013: cel mai de seamă reprezentant al sportului paralimpic, sud-africanul Oscar Pistorius, unul dintre cei care au luptat pentru egalitatea şanselor în sport şi nu s-a sfiit să se ia la „trântă” cu sportivii fără handicap, devenise un criminal! În seara „Zilei Îndrăgostiţilor” de acum cinci ani, sportivul sud-african şi-a executat iubita, fotomodelul Reeva Steenkamp, în baie. El a tras nu mai puţin de patru focuri de armă prin uşa băii. Când a fost reţinut de poliţie el a explicat că a crezut că în casă este un hoţ.

După reţinere a început o adevărată saga: procese peste procese, acuzţii peste acuzaţii şi o primă condamnare, venită în 2014. A fost declarat vinovat de omor prin imprudenţă în 2014, fiind condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Pistorius a petrecut aproape un an în închisoare, după care a fost plasat în regim de arest la domiciliu. Parchetul a făcut însă apel şi a obţinut, în decembrie 2015, încadrarea faptei sportivului ca omor. El a fost condamnat apoi, în iulie 2016, la şase ani de detenţie.

Totuşi, la următorul apel, Curtea Supremă din Africa de Sud a hotărât o pedeapsă mult mai mare pentru atletul paralimpic. Pe 24 noiembrie 2017, Oscar Pistorius a fost condamnat la 13 ani şi cinci luni de închisoare, după ce autorităţile au contestat decizia „şocant de blândă” a instanţei anterioare, şase ani de închisoare.

Mai multe