5 secrete ale eroului României, Mihai Macovei

7 octombrie 2015 21:02   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Naţionala de rugby a României a obţinut, marţi seara, o victorie istorică la Cupa Mondială, reuşind cea mai spectaculoasă revenire din istoria competiţiei. „Stejarii” au învins Canada cu scorul de 17-15 după ce fuseseră conduşi cu 0-15 în minutul 52! Eroul nostru a fost chiar căpitanul, Mihai Macovei, autor a două eseuri. Click! vă prezintă câteva lucruri inedite despre jucătorul nostru.

Nu poartă proteză. Macovei este unul dintre puţinii rugbyşti care evoluează fără proteză! El spune că nu o poartă deoarece nu o suportă, iar acest lucru îl expune la un risc suplimentar, rugby-ul fiind unul din sporurile în care contactul este foarte dur. Acest lucru l-a şi costat, în 2008 rămânând, în timpul unui turneu din Noua Zeelandă, fără patru dinţi, scoşi de cotul unui adversar!

A debutat în naţională acum 9 ani. Mihai Macovei a devenit căpitan al naţionalei României după Cupa Mondială de acum patru ani. El avea deja o experienţă de câţiva ani la prima reprezentativă, pentru care a jucat începând din 2006, devenind cu timpul om de bază. În vârstă de 29 de ani (îi va împlini la 29 octombrie), el va mai prinde sigur cel puţin o Cupă Mondială.

A început rugbyul la 10 ani, în blugi. Contactul lui Mihai Macovei cu rugbyul s-a produs la vârsta de 10 ani, din întâmplare. Un prieten din bloc l-a luat cu el la antrenament „De fericit ce eram, nici nu m-am mai dus să mă schimb. Am jucat în blugi şi într-un pulover”, declara Mihai pentru „Gazeta Sporturilor”. A făcut junioratul acasă, la Gura Humorului, după care a plecat la Baia Mare, formaţie pentru care a jucat 7 ani şi cu care a cucerit tot ce se putea câştiga pe plan intern. 

Încurajat de soţie din tribună. La actuala ediţie a Cupei Mondiale, jucătorii români sunt însoţiţi de soţii sau iubite. Nici Mihai nu face excepţie, Petronela, soţia sa, încurajându-l la fiecare meci. Cei doi au fost năşiţi de un alt rugbyst prezent în lotul României de la această competiţie, Valentin Ursache, şi de soţia acestuia. 

Joacă în Franţa din 2012. După cei şapte ani petrecuţi la Baia Mare, Mihai Macovei a plecat în campionatul Franţei. El a jucat pentru Saint-Nazaire (2012-2014) şi Massy (2014 – 2015). În vară, el a semnat cu o altă formaţie din Hexagon, US Colomiers, o fostă forţă a rugby-ului european, dar care anul trecut a ocupat locul 8 în liga secundă a Franţei. Alături de el, la fosta câştigătoare a Cupei Challenge din 1998 a semnat şi talonerul Otar Turaşvili.

«Stejarii» au uimit toată planeta!

Principalele ziare de sport de pe mapamond au apreciat la superlativ victoria României cu Canada. „Mihai Macovei a inspirat o revenire remarcabilă a României într-un clasic al Cupei Mondiale”, au notat britanicii de la Daily Mail. De asemenea, cei de la The Telegraph i-au numit pe români „regii revenirilor”, subliniind faptul că merită toate laudele din lume. „Jucătorii României s-au prăbuşit pe teren, sărbătorind o victorie superbă”, a precizat The Independent. Şi italienii, viitorii adversari ai „Stejarilor” au rămas impresionaţi, Gazzetta dello Sport, notând că întoarcerea de scor de la 0-15 la 17-15 a fost o „surpriză uimitoare”. Cea mai spectaculoasă revenire pe tabelă din istoria Cupei Mondiale a fost analizată şi peste Ocean, americanii de la Fox Sports scriind despre „o victorie epică a României”.

Victoria excepţională a echipei noastre a fost ilustrată şi de pagina oficială de Facebook a turneului final, care a postat în deschidere o fotografie ce prezintă o imagine de grup a naţionalei României, după succesul de marţi. De asemenea, performanţa căpitanului Mihai Macovei, 42 de placaje în trei meciuri, cele mai multe până în prezent, este ilustrată cu o fotografie trucată, în care rugbystul român plachează un dinozaur. „Credem că Macovei poate să placheze aproape orice”, este mesajul care însoţeşte poza. În plus, o înregistrare video cu Florin Surugiu, având lacrimi în ochi după meciul de marţi, este prezentă pe pagina amintită, care are aproximativ 3,7 milioane de fani.

Victorie udată cu bere

Victoria extraordinară obţinută de România în faţa Canadei a fost sărbătorită de băieţii noştri cu câte o bere. Ei au avut liber la distracţie pentru câteva ore din partea antrenorului galez Lynn Howells, care ştie câtă însemnătate au pentru sportivi asemenea momente scurte de libertate. Dar euforia celei mai impresionante reveniri din istoria Cupei Mondiale a trecut, iar de ieri băieţii noştri au început să pregătească  meciul decisiv cu Italia. O adevărată finală pentru calificarea directă la Cupa Mondială de peste patru ani, din Japonia, învingătoarea meciului de duminică (ora 16.30) obţinând biletele pentru 2019, iar învinsa urmând să dispute preliminarii. 

„Avem doar patru zile până la meci, pe care trebuie să îl pregătim cât mai bine. Am mai spus că pentru noi partida cu Italia va fi ca o finală pentru că miza este prezenţa directă la următoarea Cupă Mondială, iar în rugby totul este posibil. Jucătorii trebuie să înţeleagă ca e un meci împotriva unei echipe din primul eşalon valoric şi să îi acorde atenţia cuvenită”, a declarat Lynn Howells, cel care va conduce încă cel puţin doi ani naţionala României. 

Mai multe