A mutat calul în locul mamei decedate

18 februarie 2017 19:20   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Multiplă campioană a României la şah, Cristina Foişor, urma să participe la Mondialul feminin, dar a murit cu câteva săptămâni înainte. Simbolic, la competiţie a luat parte fiica sa, Sabina.

La finalul lunii ianuarie, lumea şahului de la noi a fost afectată de vestea tragică a decesului marii maestre Cristina Foişor (49 de ani). Una dintre cele mai valoroase şahiste românce din toate timpurile era calificată la Campionatul Mondial care a debutat la 10 februarie, însă o boală nemiloasă a trecut-o în nefiinţă mult prea devreme.

Pentru a-i aduce un omagiu binemeritat, organizatorii competiţiei din Iran au pregătit un moment special. Astfel, la festivitatea de deschidere a luat parte Sabina Foişor (27 de ani), una dintre cele două fiice ale Cristinei.

La rândul ei o şahistă de succes, Sabina a urcat pe scenă şi a primit o distincţie în numele mamei sale, stârnind o puternică emoţie celor prezenţi în sala din Teheran.

Oficialii federaţiei internaţionale au premiat-o post-mortem pe Cristina Foişor cu un buchet de flori şi cu o statuetă reprezentând un cal, piesa sa preferată pe tabla cu 64 de pătrăţele.

Îmbrăcată în negru şi cu tradiţionalul hijab pe cap (accesoriu obligatoriu pentru femei în Iran), Sabina Foişor s-a aşezat în mod simbolic şi la masa unde trebuia să joace în aceste zile Cristina Foişor.

Locul româncei pe tabloul de concurs a fost păstrat intact, rusoaica Olga Girya calificându-se în faza următoare fără să facă nici o mutare.

De asemenea, Sabina a intrat în posesia premiului de aproape 4.000 de dolari rezervat jucătoarelor eliminate în primul tur.

Mai multe