Acestea sunt perechile de fraţi de la Mondialul de rugby
Orice părinte căruia îi place sportul îşi doreşte ca fiul său să devină un profesionist căruia să-i cânte imnul. Ce se întâmplă însă când soarta îţi dă doi fii şi ambii joacă la echipa lor naţională?
S-a întâmplat de câteca ori în fotbal, vezi cazurile De Boer, dar şi la rugby. Cum sportul cu balonul oval e acum la putere, în Anglia fiind în plină desfăşurare Campionatul Mondial, iată "familiile" care luptă la grămadă, umăr la umăr, pentru titlul suprem!
Nu putem să nu începem cu România, care pentru prima dată în istorie trimite la o Cupă Mondială doi fraţi, pe Andrei (31 de ani) şi Valentin Ursache (30 de ani). Primul care si-a facut un nume in rugby este Valentin. Junior de perspectiva, acesta a ajuns repede la Steaua, apoi la Baia Mare, ca in cele din urma sa faca pasul spre Franta, intai la Aix-en-Provence si apoi la Oyonnax. Cu timpul a devenit unul dintre oamenii de baza ai pachetului de inaintare al Romaniei, uriasul din linia a doua, fiind prezent alaturi de Stejari la Cupa Mondiala din 2007 si cea din 2011. “Ursu”, cum este poreclit, a fost cel care si-a adus fratele mai mare la rugby, in urma cu 8 ani. Andrei mai facuse rugby, insa renuntase pentru a se axa mai mult pe invatatura si pentru a-si ajuta familia. Insistentele fratelui sau l-au adus pe terenul dintre H-uri, la Arad. A fost primul pas din cei multi care aveau sa il poarte in echipa Romaniei, pentru care avea sa debuteze in 2012, intr-un meci cu Portugalia. Un debut de zile mari, in care “Bubu”, cum este poreclit a marcat un eseu. In numai trei ani acesta a ajuns unul dintre cei mai buni pilieri autohtoni, ceea ce i-a adus si locul in echipa de Cupa Mondiala.
Şi alte naţionale de rugby atacă acest Mondial cu perechi de fraţi. Anglia are chiar două. Ben şi Tom Youngs sunt abia a doua pereche de fraţi din istoria Angliei care joacă la un Mondial, după Rory şi Tony Underwood în1995. Apoi, britanicii îi mai au în lotul de 31 de jucători şi pe fraţii neo-zeelandezi naturalizaţi de curând, Mako şi Billy Vunipola.
Sud-africanii replică şi ei prin perechea de fraţi Bismarck şi Jannie du Plessis, care joacă împreună pentru reprezentativa Springboks, dar şi la echipa de club, Monpellier, din Franţa. Neo-zeelandezii îi au pe fraţii Owen şi Ben Franks, adversari însă la echipele de club din Anglia, Crusaders şi Hurricanes, iar irlandezii pe fraţii David şi Rob Kearney. Cei mai tari sunt însă de departe samoanii, care îi au pe cei trei fraţi Pisi: Ken, George şi Tusiata. Toţi trei sunt însă născuţi neo-zeelandezi şi joacă pentru samoani doar pentru că n-au loc în reprezentativa all-blacks.