Alberto Contador, victorie fără glorie

25 iulie 2010 18:39   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Ediţia 2010 a Turului Franţei s-a încheiat. Fără nicio surpriză. Deţinător al titlului, Alberto Contador (Astana) a triumfat pentru a treia oară. Mai greu decât în trecut. Şi cu un avans minim (39 de secunde) în faţa luxemburghezului Andy Schleck (Saxo Bank), cel socotit de toată lumea drept singurul capabil a pune la îndoială victoria spaniolului.

Iată cele mai mici diferenţe dintre câştigător şi al doilea clasat din istoria Turului Franţei:- 8 secunde - 1989: între Greg LeMond şi Laurent Fignon- 23 secunde - 2007: între Alberto Contador şi Cadel Evans- 38 de secunde - 1968: între Jan Janssen şi Hermann Van Spriegel- 39 de secunde - 2010: între Alberto Contador şi Andy Schleck- 40 de secunde - 1987: între Stephen Roche şi Pedro Delgado

Cu un program mai uşor decât altădată, ediţia a 97-a din "Marea Buclă" n-a fost atât de spectaculoasă pe cât se credea - unii spun că un motiv ar fi că s-a "umblat" la traseu şi pentru a-i face pe ciclişti să nu se mai gândească la produsele... ajutătoare. Alţii că valoarea rutierilor nu mai este atât de mare precum a predecesorilor.

Nici măcar etapele din Alpi şi Pirinei n-au oferit o luptă palpitantă între favoriţi. Mai întâi Andy Schleck a luat un avans de 31 de secunde, iar apoi Contador a revenit, trecând în frunte, la opt secunde, însă după ce l-a depăşit pe luxemburghez într-un moment în care acestuia îi căzuse lanţul de la biciletă.

Cel mai ciudat moment din această ediţie a Turului Franţei s-a produs pe ultima căţărare, de pe Tourmalet. Plecaţi în faţa plutonului, Contador şi Schleck s-au tatonat, iar la un moment dat au rulat unul lângă celălalt, stând chiar de vorbă! Contador şi Cavendish, eroi la Paris

Sosirea pe Champs-Elysees, de duminică, i-a avut în prim-plan pe Mark Cavendish şi Alberto Contador. Primul a câştigat etapa a 10-a, celălalt s-a impus în cea mai dificilă cursă de şosea din ciclismul internaţional.

Indiscutabil, Cavendish a fost cel mai bun sprinter din "Marea Buclă" şi anul acesta, la fel ca în 2008, deşi tricoul verde i-a revenit, graţie clasamentului pe puncte, italianului Alessandro Petacchi. Britanicul a obţinut victoria cu numărul 15 în Le Tour, cinci dintre ele fiind înregistrate anul acesta. Spre deosebire de el, Contador n-a reuşit niciuna, el fiind al şaselea rutier care câştigă cursa fără să se impună nici măcar într-o etapă în cursul respectivei ediţii...  

Tricourile au revenit următorilor ciclişti: GALBEN (general) - Alberto Contador (Astana), ALB (cel mai bun tânăr): Andy Schleck (Saxo Bank), CU BULINE (căţărător): Anthony Charteau (Bbox), VERDE (sprinter) - Alessandro Petacchi (Lampre).

Mai multe