Alex Bologa, bronz la judo la Jocurile Paralimpice! A rămas fără vedere de la 7 ani

9 septembrie 2016 7:57   Alte sporturi
Ultima actualizare:

După fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice are loc o sesiune a Jocurilor Paralimpice. În acest an, la Rio, competiția pentru persoane cu dizabilități a început cum nu se poate mai bine pentru țara noastră. Alex Bologa, primul judoka nevăzător din România, a câștigat medalia de bronz la categoria 60 de kilograme.

Competiția a avut marea deschidere în 7 septembruie, iar a doua zi, românul nostru a adus și prima medalie pentru țară. Povestea lui de viață este una cutremurătoare. Deși nu a împlinit încă 21 de ani, Alex a tras mai mult decât mulți dintre noi. În timp ce mama sa era însărcinată cu el, aceasta a contractat un microb care s-a dovedit a-l  lăsat complet fără vedere încă de când avea doar șapte ani.

S-au încercat tratamente revoluționare, operații prin străinătate, dar nu s-a putut face nimic pentru el. Și-a găsit refugiul în sport, dar s-a ținut și de școală. A început cu înotul, iar de patru ani face judo la Cluj. Merge la Facultatea de Psihologie a Universității "Babeș Bolyai", unde este student în anul II, și se pregătește să devină și maseur. Alexandru Bologa a participat în premieră la Jocurile Paralimpice, unde l-a învins și pe campionul paralimpic de la Beijing, algerianul Noura Mouloud, în sferturi.

Pentru medalia de bronz s-a confruntat cu Henry Borges din Uruguay, pe care l-a învins după 20 de secunde de luptă. La Jocurile Praalimpice din Brazilia, desfășurate între 7 și 18 septembrie, participă 12 sportivi români: Alexandru Bologa (judo pentru nevăzători), Bobi Simion (tenis de masă), Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (săritură înălţime), Mihaela Lulea (para-canoe), Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina (înot), Iulian Şerban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Makszin Dacian (tenis de masă).

Mai multe