Alina Rotaru scrie istorie la săritura în lungime
Alina Rotaru a reușit cea mai bună clasare românească în proba de săritură în lungime la Campionatele Mondiale din ultimii 28 de ani.
Locul 6 ocupat la competiția de la Doha (Qatar), cu o săritură de 6,71m, îi dă Alinei Rotaru motive să spere la un loc pe podium la Jocurile Olimpice de anul viitor. În 1991, la Campionatele Mondiale de Atletism de la Tokyo, Marieta Ilcu s-a clasat a șasea, cu o săritură de 6.72m.“Concursul de la Doha a fost foarte tare, finala la fel. Calificările au fost foarte strânse, am fost 31 de fete în calificări și toate aveam record personal peste 6,80m, am fost toate la același nivel. Obiectivul meu a fost să intru în finala de 12 și, odată intrată, obiectivul a fost să termin în primele opt. Sunt foarte fericită că am reușit să termin cu bine acest sezon. Îmi dă mare încredere și speranță că si la Jocurile Olimpice voi intra în finala de 12 și, de ce nu, o șansă la medalie”, a declarat Alina Rotaru.
Medalion cu cifra 7, săritură de 7 metri
Alina Rotaru poartă de cinci ani un medalion cu cifra 7. În această vară, atleta în vârstă de 26 de ani s-a apropiat cel mai mult de o săritură de 7 metri. În luna iunie, a sărit 6,91m, nou record personal, în cadrul concursului Hanauerland-Spiele de la Freistett (Germania). Dacă ar fi repetat acest rezultat la Campionatele Mondiale de la Doha, Alina Rotaru ar fi cucerit medalia de bronz. Ultima medalie obținută de o săritoare în lungime din România la Campionatele Mondiale datează din 1983. Anișoara Stanciu a cucerit atunci medalia de argint la competiția de la Helsinki, cu o săritură de 7,15m.“Cifra 7 reprezintă obiectivul meu în carieră și sper ca anul viitor să fiu o săritoare constantă peste 7m. În ultimul timp am schimbat foarte multe părți din tehnica săriturii mele și este ca un puzzle. Acum, la Doha, am observat că acest puzzle a început să se lege și sper ca anul viitor toate componentele să se lege, în așa fel încât să sar constant peste 7m și să termin anul viitor cu o medalie. Că e la JO, sau la Campionatele Europene de după Jocurile Olimpice, eu voi lua cu siguranță o medalie”, a spus Alina Rotaru.
”2019, cel mai bun an din carieră”
Locul 6 obținut la Campionatele Mondiale de la Doha a reprezentat finalul unui sezon excelent pentru Alina Rotaru. Cu biletele pentru Tokyo în buzunar, atleta legitimată la CSM București privește cu încredere spre 2020. “A fost cel mai bun an din carieră. După un sezon foarte bun de sală, unde am terminat pe 5 la Campionatele Europene, a urmat un sezon de aer liber plin cu competiții peste tot prin lume. Am reușit în luna iunie un mega rezultat, 6.91m, care mi-a adus baremul de calificare pentru Campionatele Mondiale de la Doha, pentru Jocurile Olimpice și un mare record personal. Sezonul s-a încheiat foarte bine pentru mine, a fost un sezon foarte lung. Mă bucur mult că, împreună cu antrenorul meu Mihai Corucle, am reușit ca la aceste Campionate Mondiale să fiu în vârf de formă”, a declarat Alina Rotaru.Cea mai bună performanță a delegației României la Campionatele Mondiale de la Doha (26 septembrie – 6 octombrie) a fost realizată de Alin Firfirică în proba de aruncare a discului, locul 4, cu o aruncare de 66,46m.