Antrenament la 208 m sub pământ
Prezenţa atleţilor în salina Unirea din Slănic Prahova nu este deloc ciudată. Acolo temperatura este în tot timpul anului de 12 grade Celsius - când am coborât, afară termometrul indica 10 grade sub 0.
Citeşte şi
Răduţ, cură de cluburi între cantonamente
Iată cele mai bune exerciţii de tonifiere
"Prima care s-a antrenat aici a fost Maricica Puică, în anii 80, alături de soţul şi antrenorul ei, Ion Puică. Au amenjat un traseu aşezând un covor de cauciuc pe sare. Apoi, au coborât să se pregătească aici şi aruncătorii de greutate, ciocan, disc şi suliţă. Avantajele sunt multiple. Iarna nu poţi face antrenamente afară, iar să plecăm în Africa de Sud sau în Portugalia ar fi destul de scump. Avem condiţii de pregătire ca la 2.000 de metri, doar că ne lipseşte zăpada. Apoi, aerul sărat e foarte bun pentru sănătate. Aici nu ştii ce e aia răceală", ne explică "federalul" Albert Mehes, cel care se ocupă de pregătirea aruncătorilor alături de metodistul Dan Serafim şi alţi şase antrenori.
Ajunşi în zona de pregătire a aruncătorilor, una închisă cu un gard de protecţie, îi observăm pe sportivii din prima serie deja puşi pe treabă deşi ceasul arată abia ora 9.00 dimineaţa. "Ei vin pe rând, în funcţie de probă, altfel s-ar încurca unii pe alţii".
Salina Unirea a fost transformată în muzeu în 1970
Cvadruplă campioană mondială la junioare, aruncătoarea de ciocan Bianca Perie s-a antrenat la salină alături de sora ei mai mică, Roxana
Printre cei care se pregătesc în mină se numără Alexandru Mehes (ciocan), Mihai Grasu, Sergiu Ursu, Andrei Gag (disc)şi Maria Negoiţă (suliţă)