Anul retragerilor: marii sportivi de la care ne-am luat „adio”, în 2024

31 decembrie 2024 9:38   Alte sporturi
Ultima actualizare:

2024 a adus cu el o serie de retrageri, mai mulți sportivi de renume alegând, în acest an, să pună punct carierei care i-a consacrat. De la fotbal până la tenis, marile sporturi ale lumii și-au luat „adio” de la nume mari. Rafael Nadal, Andrés Iniesta, Toni Kroos sau Garbiñe Muguruza se numără printre cei care și-au încheiat ipostaza aducătoare de celebritate, în vreme ce România i-a avut și ea pe retrașii ei, printre care jucătoare de tenis Raluca Olaru şi portarul român de fotbal Ciprian Tătăruşanu.

Toni Kroos

EURO 2024 a însemnat ultimul turneu din cariera mijlocașului german Toni Kroos, care și-a încheiat parcursul de jucător, la vârsta de 34 de ani. Câştigător al Cupei Mondiale de fotbal din 2014, Kroos a cucerit și Liga Campionilor de şase ori, dintre care cinci cu Real Madrid și una cu Bayern München. Cele mai mari performanțe „le-a scris” pentru formația de pe „Santiago Bernabéu”, având nu mai puțin de 23 de titluri cu Real Madrid, pentru care a jucat 465 de meciuri.  

Pepe

Fundaşul central Pepe a anunțat, în august, că se retrage din „sportul rege”, portughezul punând capăt carierei sale, la 41 de ani, dintre care pe 24 i-a dedicat fotbalului, consemnând un număr impresionant de meciuri - 878. Drumul său profesional l-a purtat la echipa precum FC Porto, Real Madrid şi Beșiktaș Istanbul, adunând totodată 141 de prezenţe în echipa naţională, pentru care a marcat de opt ori. Printre cele 35 de trofee aflate în palmaresul său se numără trei Ligi ale Campionilor și două Supercupe ale Europei, în vreme ce, alături de Portugalia, a câştigat titlul european, în 2016, dar şi Liga Naţiunilor, în 2019.

Ciprian Tătăruşanu

În vârstă de 38 de ani, Ciprian Tătăruşanu şi-a anunţat, în septembrie, retragerea din activitatea sportivă, de numele său fiind legate 70 de meciuri la echipa națională de fotbal a României. Ultima dată, portarul român a evoluat în Arabia Saudită, la Abha, în vreme ce, de-a lungul carierei, a îmbrăcat tricoul unor echipe precum FCSB, ACF Fiorentina, FC Nantes, Olympique Lyon sau AC Milan. De-a lungul carierei sale, Tătărușanu a fost de două ori campion al României, câștigând totodată o Cupă și o Supercupă în țara noastră, dar și un titlu în Italia. 

Enzo Zidane

La doar 29 de ani, Enzo, fiul cel mare al lui Zinedine Zidane, a decis, în septembrie, să se retragă din fotbal, ultima sa experiență petrecându-se la gruparea spaniolă CF Fuenlabrada, în sezonul 2022/2023. Trecut pe la academia de tineret a grupării Real Madrid, el a debutat la prima echipă, în 2016, într-o victorie cu 6-1, împotriva lui Cultural Leonesa, în Cupa Spaniei, marcând atunci unul dintre goluri. Zidane Jr. a evoluat, printre altele, la Deportivo Alavés și UD Almería.
Andrés Iniesta şi-a anunţat, în octombrie, retragerea din activitate, la vârsta de 40 de ani. Mijlocaşul spaniol rămâne o figură marcantă în istoria FC Barcelona, pentru care a debutat în 2002, dar şi a echipei naţionale a Spaniei, cu care a câştigat numeroase trofee, până la plecarea din Europa. Alături de gruparea de pe Camp Nou a evoluat în 674 de meciuri, marcând de 57 de ori și cucerind 32 de trofee, inclusiv patru Ligi ale Campionilor şi nouă campionate spaniole, înainte de a pleca, în 2018, la Vissel Kobe, în Japonia, o ţară în care a petrecut cinci ani şi pe care a început să o iubească. La naționala iberică a izbutit două titluri de campion european, în 2008 și 2012, în cariera sa fiind un om al constanței - a depăşit pragul simbolic de 1.000 de apariţii în carieră -1.005 meciuri, 101 goluri, 172 de pase decisive- în ultima sa „aventură”, în Emiratele Arabe Unite, unde deși avea o opțiune de prelungire pe doilea an cu clubul Emirates, a decis că a venit timpul să pună punct.

Garbiñe Muguruza

Garbiñe Muguruza, fost număr 1 WTA, şi-a anunţat, în aprilie, retragerea din activitatea sportivă, după ce nu mai jucase, încă din februarie 2023. În palmaresul său, fosta sportivă în vârstă de 30 de ani numără un titlu de Roland Garros şi unul de Wimbledon, precum şi un triumf la Turneul Campioanelor.

 Alizé Cornet

Franţuzoaica Alizé Cornet s-a retras, după Open-ul Franţei - aflată pe locul 11 în lume în 2009, Alizé Cornet numără şase titluri la simplu, trei la dublu şi a Fed Cup, în 2019, deținând recordul pentru numărul de turnee de Grand Slam jucate la rând, 68, de la Australian Open 2007. Printre reperele carierei sale se numără sferturile de finală de la Melbourne, în 2022, de altfel și cel mai bun parcurs al său la un turneu major, optimi la Roland Garros şi Wimbledon şi US Open.

Raluca Olaru

Raluca Olaru a pus punct parcursului său în „sportul alb”, la vârsta de 35 de ani. Debutantă în circuitul profesionist în anul 2003, românca are în palmares 11 titluri ITF la simplu, 15 titluri ITF la dublu şi 11 titluri WTA la dublu.  

Rafael Nadal

„Regele zgurii” Rafael Nadal și-a încheiat cariera, în noiembrie, după faza finală a Cupei Davis, la 38 de ani. După doi ani petrecuţi urmărind să revină la forma de odinioară, chinuit de tratamente și operații, Nadal a decis să pună capăt parcursului de jucător. Câştigător a 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 Open-uri ale Franţei, între 2005 şi 2022, Nadal, care a jucat 23 de meciuri, în ultimele două sezoane, și-a consemnat retragerea, la doi ani după Roger Federer. Ibericul numără un total 92 de titluri, dintre care două la Australian Open, două la Wimbledon şi patru la US Open, 36 de titluri Masters 1000, două medalii olimpice de aur, la simplu, la Beijing 2008 şi la dublu, la Rio 2016 şi cinci titluri de Cupa Davis cu Spania, în total disputând 1.307 meciuri ATP. Nadal a fost numărul 1 mondial timp de 209 săptămâni, în opt rânduri, între 2008 şi 2020, deţinând recordul de săptămâni consecutive în Top10, 912, între 2005 şi 2023. Printre recordurile sale se mai numără numărul de titluri pe zgură (63), într-un singur turneu (cele 14 de la Paris), numărul de sferturi de finală la Masters (99), cele mai multe sezoane consecutive cu cel puţin un titlu (19, din 2004 până în 2022) şi numărul de trofee câştigate fără a pierde un set (30), evoluţiile sale în tenis aducându-i o avere în premii de peste 123 de milioane de euro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe