Aur de 70.000 €!
În 1996, un parapet i-a retezat laba piciorului drept în urma unui accident. Doi ani mai târziu, fostul patinator de viteză s-a apucat de ciclism. În 2007, a ocupat locul 4 în Turul României, iar un an după aceea a câştigat argintul la Jocurile Paralimpice de la Beijing. De sâmbătă, harghiteanul Carol Eduard Novak (36 de ani) este primul campion paralimpic din istoria României şi va primi din partea statului aceeaşi sumă de bani acordată unui campion olimpic: 70.000 de euro.
Viaţa nu a fost un drum lin, fără obstacole, pentru Carol Eduard Novak, sportivul care, de sâmbătă, a devenit cel dintâi din România care cucereşte o medalie de aur la Jocurile Paralimpice, în proba de urmărire individuală, la ciclism. Şi, totodată, primul care doboară un record mondial paralimpic.
Multiplu medaliat şi recordman naţional la patinaj viteză, clasat pe locuri fruntaşe şi la competiţii internaţionale de top, pe când era junior, Carol Eduard Novak a trăit în 1996 un moment dificil. La doar 20 de ani, el a suferit un accident auto în urma căruia şi-a pierdut partea inferioară a piciorului drept. "Mergeam la un concurs, în Italia, şi pe drum am lovit cu maşina un parapet metalic. O bucată din acesta a trecut prin portieră, iar în urma impactului laba piciorului mi-a fost retezată", ne-a povestit campionul.
Fire puternică, obişnuit să-şi propună obiective înalte în sport, el n-a pierdut timp pentru a-şi plânge de milă, reintegrându-se rapid în societate.
"Mi-am dat seama că viaţa ne pune în cale tot felul de obstacole, nişte bariere ce pot părea de nedepăşit. Important este să nu te opreşti în faţa lor, să-ţi propui să treci peste ele".
În 1998, Carol Eduard Novak s-a apucat de ciclism, un sport de viteză, ca şi patinajul, dar pe care putea să-l practice mai uşor cu ajutorul unei proteze. S-a legitimat la CS Olimpia, a continuat la Tg. Mureş, iar la începutul mileniului şi-a fondat propriul club, InterSport, la Miercurea Ciuc.
Cum la noi nu se putea trăi din ciclism, în 2004 harghiteanul şi-a deschis propria afacere, una care are legătură cu accidentul său. A fondat firma MedExpert, care oferă gamă largă de proteze, orteze, diferite tipuri de corsete, fabricate după mulajele pacienţilor. Putea să-şi vadă de viaţă, de familie, dar n-a putut rămâne departe de sport.
Românul a câştigat aurul pe velodrom, deşi în ţară nu avem aşa ceva
Marea ambiţie a campionului a fost însă să triumfe în competiţiile internaţionale. În 2004, la Atena, a ocupat locul 4 la Jocurile Paralimpice. Patru ani mai târziu, la Beijing, avea să cucerească prima medalie pentru România la aceste întreceri care se desfăşoară, în mod tradiţional, după Jocurile Olimpice: a luat argintul.
Sâmbătă, la Londra, el şi-a văzut visul cu ochii, devenind cel dintâi campion paralimpic al României din istorie! Pentru performanţa sa, campionul va primi suma de 70.000 de euro. Aceşti bani vor fi acordaţi de ANST.
Va mai concura în două probe de şosea
Pe pista velodromului din Parcul Olimpic, harghiteanul l-a învins pe prietenul său, cehul Jiri Jezek. În ediţia din 2010 a Turului României, amândoi au concurat pentru Tuşnad Cycling Team, echipa al cărei promotor este Novak.
Cei doi s-au mai înfruntat şi la Mondiale, competiţie la care reprezentantul ţării noastre a câştigat trei titluri paralimpice. La mijlocul acestei săptămâni, în 5 şi 6 septembrie, Carol Eduard Novak va participa şi la probele de ciclism pe şosea, programate pe circuitul automobilistic Brands Hatch, situat la sud-est de Londra, în Kent - acolo s-a disputat şi Grand Prix-ul de Formula 1 al Marii Britanii între 1964 şi 1986, în 12 rânduri.