Bianca Andreescu, primul mare succes al programului canadian de tenis
Bianca Andreescu nu ar fi ajuns aici, adică la titlul de la US Open, dacă nu ar fi beneficiat de susținerea materială și logistică a Federației Canadiene de Tenis.
Bianca Andreescu este prima exponentă a programului canadian de tenis care a reușit să câștige un titlu de Grand Slam. Ea este expresia vie a faptului că acest program, gândit la începutul anilor 2000, dă roade. Iar pe viitor, succesele reprezentaților acestei școli este de așteptat să se înmulțească.
Concret, ce înseamnă acest program canadian de tenis? Înseamnă că Federația de Tenis din această țară investește anual mai multe milioane de dolari – aproape 14 – pentru a ajuta tinerele talente. Gândit de Louis Borfiga, programul canadian de sprijinire a talentelor a fost inspirat din sistemul francez, dar adaptat nevoilor locale. Concret, s-a început cu înființarea centrului de pregătire de la Montreal, în 2007. Între timp, acesta a rămas principalul centru, unde se antrenează jucătorii de peste 15-16 ani, dar au mai apărut alte centre mai mici în Toronto, Quebec sau în alte orașe. În aceste centre, copiii cei mai talentați din Canada – monitorizarea începe de la vârsta de 4 ani – se pregătesc în cadru organizat, pe banii federației, cu antrenorii plătiți de federație și cu participări la turnee plătite de aceeași federație. În general, unui talent îi sunt alocați cam 150.000 de dolari pe an, sumă care include tot ce are nevoie acesta pentru a se pregăti la nivelul cel mai înalt și a putea face astfel pasul de la juniori la seniori.
Bianca, așa cum a recunoscut la conferința de presă de după victoria de la US Open, a fost parte a acestui sistem încă de la 10 ani. ”Canada e o ţară atât extraordinară, e atât de multiculturală, încât nu am avut nicio problemă să cresc având părinţi români. De aceea îmi iubesc ţara atât de mult. Nu pot să le mulţumesc suficient celor de la federaţia canadiană pentru tot ce au făcut. Am fost cu ei de când aveam zece ani şi programele pe care le-au pus şi e pun în aplicare au făcut bine, nu numai mie, ci şi altor sportivi canadieni. Cu siguranţă, fără ajutorul lor nu aş fi aici”, a declarat Bianca.
Și, cu siguranță, același lucru îl simt și celelalte nume importante ale tenisului canadian de azi, toate produsele aceluiași sistem: Eugenie Bouchard, Milos Raonic, Denis Shapovalov sau Felix Auger-Aliassime. Iar ceea ce vedem noi azi e doar vârful aisbergului, pentru că din același program au plecat spre campionatul universitar nord-american (NCAA) alți vreo 20 de sportivi, dar există și o bază a acestei piramide a peformanței extreme de bine pusă la punct, cu zeci de juniori aflați în același sistem de pregătire, care abia așteaptă să calce pe urmele Biancăi.