Brânză are spada frântă

23 iulie 2014 21:33   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Ieri, Ana Maria Brânză trebuia să ducă echipa feminină de spadă spre aurul mondial. Românca a pierdut lamentabil ultimul asalt din sfertul de finală cu Italia, dovedind că nu face faţă la competiţiile majore.

După 12 ani de carieră, Ana Maria Brânză n-a reuşit încă să ia un titlu mondial individual la spadă (are doar două medalii de bronz, în 2002 şi 2011). Anul acesta, la Kazan, sportiva a fost principala favorită a tabloului feminin, dar a clacat inexplicabil în optimi, bătută de o estoniancă mult mai slab cotată. Revanşa putea să vină ieri, în proba pe echipe, acolo unde România e o forţă tradiţională. Pe hârtie, Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop şi Ana Maria Constantin n-ar fi trebuit să aibă emoţii până în finală. Desfăşurarea competiţiei a fost însă alta, fetele noastre cedând în faza sferturilor, la fel cum se întâmplase în urmă cu doi ani, la JO de la Londra.

A pierdut şase tuşe într-un minut

Bineînţeles, speranţele se legau de evoluţia lui Brânză, aflată pe locul doi în clasamentul mondial. Fragilă psihic, românca a tras extrem de slab, dovadă fiind ultimul asalt din confruntarea cu italiencele. Intrată pe planşă cu misiunea de a recupera un deficit minim (23-24), Ana Maria a reuşit contra-performanţa de a duce scorul la 23-30 în mai puţin de un minut. De-aici, şansele la medalii s-au spulberat, victoriile ulterioare cu China şi SUA clasându-le pe spadasinele noastre pe locul cinci. România se întoarce cu o singură medalie (bronzul lui Dolniceanu la sabie masculin), cel mai slab bilanţ din 2007 încoace.

Spadasinele, fără medalii la Mondiale după cinci ani

2009: -

2010: Aur la echipe

2011: Aur la echipe şi două bronzuri la individual

2013: Bronz la echipe

2014: -

Mai multe