Carol Novak a scris istorie la Londra!

30 mai 2014 21:33   Alte sporturi
Ultima actualizare:

În vârstă de 36 de ani, ciclistul Carol Eduard Novak a intrat în istorie, devenind primul campion paralimpic al României! El a câştigat clar finala probei de urmărire. Mai mult, în serii a stabilit şi un nou record mondial paralimpic!

Sportivul din Miercurea Ciuc a câştigat clar finala cursei de urmărire din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra. Cronometrat în 4:42,000 pe cei 4 kilometri ai probei, el l-a devansat pe prietenul său, cehul Jiri Jezek, alături de care a concurat în ediţia 2010 a Turului României, pentru Tuşnad Team.

Pe locul 3, medaliat cu bronz, s-a clasat britanicul Jody Cundy. Vicecampion paralimpic la Beijing, Novak este cel care la Londra a purtat, pentru a doua oară în carieră, drapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Paralimpice.

El este dublu campion mondial al acestei categorii atât pe şosea, cât şi la contratimp. Fost practicant al patinajului viteză, el şi-a pierdut la 20 de ani piciorul drept în urma unui accident de maşină.

N-a renunţat la sport şi cu ajutorul unei proteze a început să participe la curse de ciclism. În ultimul deceniu, a avut clasări superioare în Turul României, fiind printre protagoniştii acestei competiţii. Înaintea Jocurilor Paralimpice de la Londra, el s-a pregătit la Manchester, într-un stagiu plătit de britanici.

Mai multe