Cătălina Ponor, regina fără vârstă
Cătălina Ponor a demonstrat încă o dată că este una dintre cele mai mari sportive din istoria României. La o vârstă la care gimnastele au deja grijă de copii, ea a devenit, pentru a cincea oară, campioană europeană la bârnă. Iar pentru ca povestea să fie completă, totul s-a petrecut în faţa compatrioţilor săi, la Cluj!
Intrată în finală cu a patra notă, Cătălina Ponor a intrat pe podiumul de concurs decisă să-şi joace cartea până la final. Şi a făcut-o cu măiestrie, prestaţia sa fiind impecabilă. Cu o ţinută pentru care ar fi invidiată de toate balerinele şi cu o siguranţă care ar trebui să fie obiect de studiu la facultăţile unde se studiază psihologia sportului, Cătălina Ponor a „aruncat în aer” Polivalenta clujeană.
Cu ochii în lacrimi de fericire, ea a primit nota: 14,566. Un rezultat care i-a adus a cincea medalie de aur europeană la bârnă, un nou record continental. Prima o obţinuse în 2004, adică acum 13 ani. În total, Ponor are 8 titluri cucerite la Campionatele Europene, cu echipa sau pe aparate.
În vârstă de aproape 30 de ani, pe care îi va împlini în luna august, Ponor nu va uita niciodată competiţia de la Cluj, deoarece a fost acasă şi pentru că a fost urmărită din tribună de părinţi. „Mă bucur că mama a fost în sală şi a trăit aceste momente. Dedic medalia tuturor românilor, în special părinţilor mei”, a declarat ea.
La finalul concursului, Cătălina a mărturisit că emoţiile au copleşit-o: „A fost bine, un pic de emoţie, dar am trecut peste. Emoţiile au fost constructive şi asta mi-a adus medalia, nici nu mai pot să vorbesc. Încă îmi mai tremură mâinile, pentru că am muncit foarte mult, mi-am dorit medalia din tot sufletul. Mi-am dorit să mai cânte încă o dată imnul pentru noi românii. Mă bucur că am reuşit, iar medalia de azi intră la acele medalii speciale, între cele de la Atena, din 2004. Cu siguranţă voi merge mai departe. Când veţi auzi din gura mea că mă retrag, atunci mă voi retrage. Nu am spus şi nici nu o voi spune. Despre Tokyo... să o luăm pas cu pas. Acum vin Mondialele. Bucuria atât a fost, cât am fost pe podium, dar trebuie să ne întoarcem la muncă. Au fost emoţii constructive, pe care le-am mai avut în 2004, la Jocurile Olimpice, pentru că atunci mă duceam cu «nesimţire», cum se spune, fără să bag în seamă ce e în concurs. Mă bucur că am reuşit”, a declarat Ponor. O adevărată regină fără vârstă a gimnasticii româneşti.
Larisa Iordache a luat bronzul la bârnă
Larisa Iordache a fost a doua româncă medaliată duminică, 23 aprilie,la bârnă. Intrată în concurs cu prima notă, ea a ratat aterizarea, astfel că a primit doar 13,966, cucerind medalia de bronz.
„Mă bucur că am ajuns pe podium la Europene, având în vedere toate cele întâmplate în ultimele două luni, cu doar o lună de pregătire, dar am pierdut fix pe greşeala mea şi nu mi-o pot ierta. Sunt într-un fel dezamăgită de mine, puteam să fac o coborâre foarte bună de pe bârnă şi eram foarte sus”, a spus Larisa.
Drăgulescu, a doua medalie la Europene
Marian Drăgulescu a fost eroul actualei ediţii a Campionatelor Europene de la Cluj. Cu două medalii obţinute în ambele probe la care a patricipat, el poate privi acum cu încredere spre viitoarele competiţii. După ce sâmbătă, 22 aprilie, a scris, la sol, o pagină de aur în istoria gimnasticii româneşti, devenind pentru a zecea oară campion european şi depăşind recordul pe care îl deţinea la egalitate cu Nadia Comăneci, Marian Drăgulescu a urcat din nou pe podiumul de premiere.
De data aceasta la sărituri, acolo unde a urcat pe treapta a doua. Marian Drăgulescu a intrat ultimul în finala de la sărituri şi a avut o medie de 14,733 după cele două execuţii, cu care a obţinut medalia de argint. A fost devansat de rusul Artur Dalaloian (14,933). Pe locul al treilea s-a clasat ucraineanul Oleg Verniaiev (14,649).
„Cea mai mare dorinţă a mea a fost ca ţara mea să cânte imnul cu mine. Mă bucur şi pentru această medalie de argint. Azi am luat 3 medalii, ne bucurăm că am mulţumit oamenii de la Cluj. Le mulţumim din suflet tuturor”, a zis Drăgulescu la TVR 1.
La 36 de ani şi 4 luni, românul este decis să continue până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Până atunci, anul acesta va avea un nou test: Campionatele Mondiale din Canada, unde speră să urce din nou pe podium. „Mă gândesc la următorul campionat important de anul ăsta, Mondialale din Canada. Am avut ceva probleme cu spatele în ultima perioadă şi de câte ori încercam să sar noua săritură Drăgulescu, îmi trebuiau vreo 4-5 zile să nu mai fac antrenament, voi găsi o soluţie. Acum, am ales ca strategie să merg pe execuţie, cât mai corect, şi a ieşit. Sunt foarte fericit pentru ce a ieşit”, a declarat el.
Click! spune
Cătălina Ponor (29 de ani) are în palmares trei titluri olimpice, cucerite în 2004 şi opt europene – cinci la bârnă (2004, 2005, 2006, 2012, 2017), două cu echipa (2004, 2012) şi una la sol (2004). De asemenea, mai are alte două medalii olimpice şi cinci continentale. Nu a fost niciodată campioană mondială, urcând însă de cinci ori pe podium.