Ce înseamnă „isuseari”, tradiția machedonească pentru care Simona Halep a făcut cheful de pomină? Poze noi cu viitorii miri

26 iulie 2021 13:39   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Simona Halep (29 de ani) şi omul de afaceri Toni Iuruc (42 de ani) au făcut vineri, 23 iulie, o petrecere grandioasă, ce ţine de tradiţia machedonească, prin care au sărbătorit cu fast faptul că tenismena a acceptat inelul de la iubitul ei. Practic, a fost petrecerea de după logodnă, numită la aromâni „isuseari”, eveniment la care care părinții miresi și-au dat aceptul să-și încredințeze fiica logodnicului ei, Toni Iuruc.

Cei doi au petrecut alături de familie şi prieteni în grădina casei lor din Izvorani. „Pentru cei ce nu știu, la Simona Halep nu a fost logodnă, ci <isusearea>. Acesta este un moment emoţionant pentru familia miresei, pe rând părinţii şi rudele apropiate îşi iau rămas bun de la mireasă şi o încredinţează mirelui. Soacra mare şi mătuşile fac cadouri ginerelui, de obicei un prosop. Se cântă cântece de rămas bun. Când iese din casa părintească, mireasa îşi face crucea de trei ori cu faţa către răsărit, este însoţită de două persoane tinere, fraţi, veri şi soacra le aşează pe umeri celor doi un cadou. Cu piciorul drept, mireasa păşeşte afară din casă. Mireasa este dusă lângă mire, care este pregătit de plecare”, a explicat, pe Facebook, Marian Sterea, fotograful evenimentului și unul dintre apropiații familiei Halep.

Citește și:

Simona Halep și Toni Iuruc, logodnă secretă! Ce ținută a purtat "mireasa" în ziua cea mare

Imagini noi de la "nunta" Simonei Halep. Chef în curtea vilei, la piscină, două rochii elegante și o masă superb aranjată

Tradiții de pețit, logodnă și nuntă la aromâni

Simona Halep și logodnicul ei, Toni Iuruc, au vrut să respecte toate tradițiile legate de nunta, care ar avea loc în luna septembrie. Potrivit siteului aromanii.ro, cel mai important moment al vieţii la aromâni este acela când se întemeiază o nouă familie. Primul lucru tradițional este peţitul. Peţitorul, al cărui demers era încununat de succes, primeşte în dar o pereche de pantofi. După pețit urmează logodna mică, unde ambele familii se pun de acord. Astfel, părintele flăcăului se duce la casa fetei împreună cu peţitorul şi cu băiatul, unde beau ţuică şi fata sărută mâna viitorului socru, iar acesta îi dă un ban. Din acel moment, fata este logodită. În perioada următoare se stabilesc data logodnei şi data nunţii. Familiile şi rudele se pregătesc pentru acest eveniment. Urmează petrecerea, unde se cântă anumite cântece specifice. După logodnă se obişnuieşte ca la ambele familii, rudele şi apropiaţii să meargă acasă să-i felicite „pi urari”. Cu ocazia sărbătorilor religioase, dinaintea datei nunţii, rudele apropiate ale băiatului obişnuiesc să meargă în vizită la "isusita", pentru a se cunoaşte. Cu această ocazie, logodnica primeşte cadouri şi multe dulciuri, în semn de bucurie. Cele două persoane logodite nu vor putea să locuiască împreună decât după ce este făcută nunta, care are loc de obicei în aproximativ un an sau doi.

Mai multe