Ciocnirea emisferelor. Echipa României înfruntă Argentina pe „Arcul de Triumf”

1 iulie 2021 12:47   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Cu mulți jucători tineri în lot, echipa de rugby a României își va testa forțele, luna aceasta, cu Argentina (locul 9 mondial) și Scoția (locul 8), două dintre națiunile majore ale sportului cu balonul oval. Prima confruntare este programată sâmbătă, 3 iulie, la ora 21.00 (în direct la TVR1), pe Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf” din București, care va fi inaugurat cu această ocazie.

„Stejarii” au început pregătirea acestor dispute în 16 iunie, la București, sub conducerea lui Andy Robinson, fost antrenor secund al formației Angliei câștigătoare a titlului mondial în 2003. În lotul de 40 de jucători au fost incluși atât rugbyști experimentați precum căpitanul Mihai Macovei (34 de ani), pilierul Alexandru Țăruș (32 de ani), flankerul Andrei Gorin Gorcioaia (33 de ani) sau mijlocașul de grămadă Florin Surugiu (36 de ani), dar și tineri de perspectivă ca Taylor Gontineac (20 de ani), Paul Popoaia (21 de ani), Iulian Hartig (22 de ani), Vlad Neculau (22 de ani), Marius Iftimiciuc (23 de ani), Tudor Boldor (23 de ani) și Gabriel Rupanu (23 de ani). Se observă, totodată, absența din lot a unor jucători reprezentativi precum Florin Vlaicu, om cu peste 1.000 de puncte marcate în 125 de meciuri pentru România, sau Cătălin Fercu. 

Om de linia întâi, Alexandru Țăruș a făcut o previziune privind meciul cu Argentina: “Cred că sâmbătă o să avem parte de un adevărat spectacol. Trebuie să ne gândim că poate fi o șansă unică în carieră să joci cu Argentina, cu prima echipă a Pumelor. Trebuie să dăm totul și indiferent de cum se va termina meciul, noi vom avea numai de învățat. Trebuie să rămânem cu ce e mai bun”.

Toamna trecută, Argentina a câștigat cu Noua Zeelandă

Victorioasă în precedentele opt meciuri cu România, Argentina pornește ca mare favorită și în această dispută. Aceasta are de partea ei, în primul rând, palmaresul direct. Primele reprezentative ale României și Argentinei s-au înfruntat prima oară în septembrie 1973, la Buenos Aires, când sud-americanii s-au impus cu 15-9 și 24-3. Atunci, românii, care aveau o înaintare de temut în lume, au fost surprinși de adversari la grămezile ordonate. Cum legau foarte jos (bajada), sud-americanii i-au împins metri buni pe ai noștri! Au urmat alte 6 partide, toate pierdute de jucătorii noștri: 18-21 la București, în 31 octombrie 1992 (meci test), 16-51 la Buenos Aires, în 14 octombrie 1995 (Cupa Latină), 18-45 la Auch, în 18 octombrie 1997 (Cupa Latină), 22-68 la Rosario, în 8 august 1998 (meci test), 3-50 la Sydney, în 22 octombrie 2003 (Cupa Mondială) și 8-43 la Invercargill, în 17 septembrie 2011 (Cupa Mondială). În afara acestor dispute, România și Argentina s-au mai înfruntat și la nivelul echipelor secunde, la IRB Nations Cup, turneul anual găzduit de București, la ”Arcul de Triumf”, între 2007 și 2016. Stejarii s-au impus în 2010 (24-8), 2012 (23-21), 2013 (30-8), 2015 (23-0) și 2016 (20-8), fiind învinși în 2011 (13-37). Singurul succes al rugbyștilor noștri într-un meci oficial cu Argentina datează din 17 aprilie 2005. Atunci, naționala de juniori (sub 19 ani) a câștigat cu 21-13 și astfel a ocupat locul 7 la Campionatul Mondial din Africa de Sud. Din acea generație au făcut parte jucători precum Fercu, Vlaicu sau Calafeteanu care au excelat mai apoi la seniori.

Aflată pe locul 9 în clasamentul mondial, formația sud-americană și-a câștigat în ultimele decenii locul printre națiunile majore din sportul cu balonul oval. Anul trecut, „pumele” au învins (25-15), în premieră, Noua Zeelandă. De altfel, Argentina a obținut victorii cu toate formațiile de top ale lumii, după cum urmează: Australia – 6 victorii (în 34 de meciuri), Anglia - 4 (24), Franța - 14 (52), Irlanda - 6 (18), Italia - 16 (22), Japonia - 5 (6), Scoția - 9 (18), Africa de Sud - 3 (30), Țara Galilor - 5 (18). Aceste succese au mărit cota de piață a rugbyștilor argentinieni. Așa se explică faptul că lotul deplasat la București cuprinde, în mare parte, jucători care activează la echipe de top din Anglia și Franța, în principal, dar și la selecționate provinciale din Australia.

Argentinienii au ajuns în România, la București, încă de luni, 21 iulie. Oamenii lui Mario Ledesma au primit permisiunea de a nu intra în carantină din partea autorităților locale. Și aceasta fiindcă ei au efectuat un test PCR la Buenos Aires, iar toate rezultatele au ieșit negative. În lot s-au integrat mai apoi Juan Cruz Mallía, Santiago Chocobares et Facundo Bosch, care au participat la finala primei ligi de rugby din Franța, Top 14, care s-a disputat vineri, 25 iunie (Stade Toulousain - La Rochelle 18-8). Mijlocaș de grămadă al „pumelor”, Felipe Ezcurra a declarat la plecare pentru site-ul oficial al Federației Argentiniene de Rugby (lospumas.com.ar): „Sunt foarte bucuros că pot călători din nou. Că pot să mă aflu pe lista jucătorilor pentru meciurile din iulie ale Argentinei. Sunt mulțumit că grupul s-a reunit după o lungă perioadă și acum este ca și cum am fi fost împreună de multă vreme. A fost simpatic să mă revăd cu jucătorii care activează în Europa. M-am întors cu multă energie. Vreau să joc cât mai mult timp posibil și să reușim meciuri bune”. 

Argentinienii s-au vaccinat la București

Argentinienii au profitat de șederea la București, iar în 24 iunie și-au făcut vaccinul anti-COVID-19. Alături de ei, s-au imunizat şi trei dintre componenţii echipei României: Cristi Chirică, Cristi Boboc şi Dan Groza. "Având în vedere această perioadă dificilă din punct de vedere sanitar şi campaniile ample de vaccinare împotriva COVID-19 care se desfăşoară în România, astăzi a avut loc o acţiune de imunizare în rândul sportivilor în vederea meciurilor care vor avea loc. Sosiţi de câteva zile în România, jucătorii Argentinei au ales să se imunizeze, lor alăturându-se şi trei dintre Stejari: Cristi Chirică, Cristi Boboc şi Dan Groza", s-a precizat pe site-ul rugbyromania.ro.Operațiunea de vaccinare a fost făcută în unitatea de cazare în care se află "Pumele", unde s-a deplasat o echipă mobilă. Această acţiune a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, în special a secretarului de stat Andrei Baciu, instituţia făcând o donaţie staff-ului Argentinei printr-o hotărâre de guvern, dar şi cu sprijinul premierului Florin Cîţu. 

Federico Wegrzyn a fost înlocuit cu Rodrigo Martinez

Jucător de linia întâi, Federico Wegrzyn (Jaguares XV / Argentina) s-a accidentat la unul dintre antrenamentele efectuate la București. În locul său a fost convocat Rodrigo Martínez (Mendoza / Argentina).  Din România, selecționata Argentinei se va deplasa la Cardiff, unde va susține meciuri test cu Țara Galilor în 10 și 17 iulie. Aceste meciuri fac parte din turneele de vară pe care le întreprind echipele de rugby, anual. Înainte de pandemia de COVID-19, în iunie-iulie, naționalele din Nord obișnuiau să  întreprindă turnee la sud de ecuator, în Africa de Sud, Australia, Argentina, Noua Zeelandă, Samoa, Tonga și Fiji. Toamna, în schimb, era rândul formațiilor de rugby din Sud să vină în emisfera Nordică, în special în Franța și Marea Britanie, dar și în țări precum SUA, Canada, Italia, România și Georgia. Pandemia a dat peste cap acest obicei. Așa se explică faptul că acum echipele își fac turneele ținând cont de situația epidemiologică din țările de unde provin, respectiv a celor în care urmează să joace. 

Cât costă biletele și cine are acces în stadionul „Arcul de Triumf”

Biletele de acces la meciul România – Argentina se pot achiziționa online pe bilete.ro și fizic, în rețeaua partenerilor bilete.ro. Prețurile de intrare sunt între 50 lei și 380 lei. FRR a precizat, totodată, că se vor pune în vânzare bilete și la Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf”, urmând ca în ziua meciului numărul punctelor de vânzare să fie suplimentat tocmai pentru a da posibilitatea tuturor suporterilor să-și achiziționeze bilete.

În contextul pandemiei de COVID-19, pe stadion vor avea acces persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore și persoanele care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore. În ziua meciului spectatorii se pot testa rapid – antigen, în proximitatea stadionului de către o clinica autorizata la tariful de 30 lei/persoană. 

Lotul lărgit al României pentru testul cu Argentina

ÎNAINTAȘIPilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Vasile  Balan (CSA Steaua), Ionel Badiu (Valence Romans Drome), Alexandru Tăruș,  Costel Burțilă (Hyères-Carqueiranne-La Crau), Alexandru Gordaș, Laurențiu Nica (CSM Știința Baia Mare), Domițian Mureșan (CSM Știința Baia Mare)Taloneri: Eugen Căpățînă (SCM Timișoara), Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), Iulian Hartig (CSM Știința Baia Mare), Florin Bărdașu (CSA Steaua)Linia a doua: Florian Roșu (CSM Știința Baia Mare), Marius Antonescu (Bourg  en Bresse), Johannes van Heerden (CS Dinamo), Adrian Moțoc  (Stade Aurillacois), Marius Iftimiciuc (Perigueux)Linia a treia : Vlad Neculau (SCM Timișoara), Cristi Boboc (ACS Tomitanii Constanța), Mihai Macovei (Colomiers), Cristi Chirica (Sporting Club Appameen), Andre Gorin (Hyères-Carqueiranne-La Crau), Damian Strătilă (CSA Steaua), Kamil Sobota (CSA Steaua), Răzvan Ilișescu  (Mazamet)TREISFERTURIMijlocași de gramadă: Gabriel Rupanu (SCM Timișoara),  Florin Surugiu (CSA Steaua), Julien Bartoli (CSA Steaua)Mijlocași la deschidere: Tudor Boldor (CSA Steaua), Daniel Plai (CSA Steaua)Centri: Vlad Popa (CSA Steaua), Alexandru Bucur (CSM Știința Baia Mare), Taylor Gontineac (Rouen Normandie)Aripi: Ionuț Dumitru (CSA Steaua), Nicolas Onuțu (CS Vienne), Marius Simionescu (CS Dinamo), Robert Neagu (CSA Steaua)Fundași : Ionel Melinte (SCM Timișoara), Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare), Lama Sioeli (CSA Steaua)STAFFAntrenor principal: Andrew Robinson. Antrenori secunzi: Stevie Scott, Sosene Anesi. Preparatori fizici: Florin Tașcă. GPS: Marius Chiriac. Doctor: Dan Wanya- Crîngu. Kinetoterapeuți: Marius Todosi și Sandu Constantin. Analist video: Paul Larter, Manager: Daniel Carpo.

Lotul Argentinei pentru testul cu România

ÎNAINTAȘIPilieri: Rodrigo Martínez (Mendoza / Argentina), Carlos Muzzio (Mont de Marsan / Franța), Nahuel Tetaz Chaparro (Bristol Bears / Anglia), Enrique Pieretto (Glasgow Warriors / Scoția), Santiago Medrano  (Western Force / Australia), Francisco Gómez Kodela  (Lyon Olympique / Franța),  Facundo Gigena (London Irish / Anglia)Taloneri: Santiago Socino (Gloucester / Anglia), Julián Montoya (căpitan / Leicester Tigers / Anglia),  Facundo Bosch (Stade Rochelais / Franța)Linia a doua:  Guido Petti (Union Bordeaux Bègles / Franța), Tomás Lavanini  (Leicester Tigers / Anglia), Matías Alemanno (Gloucester / Anglia) Linia a treia: Pablo Matera  (Stade Français Paris / Franța), Juan Martín* González (Jaguares XV / Argentina), Marcos Kremer (Stade Français Paris / Franța), Facundo Isa (Rugby Club Toulonnais / Franța), Francisco Gorrissen (Jaguares XV / Argentina), Rodrigo Bruni  (Rugby Club Vannes / Franța) TREISFERTURIMijlocași de grămadă: Felipe Ezcurra (Jaguares XV / Argentina), Tomás Cubelli (Western Force / Australia), Gonzalo Bertranou (Newport Dragons / Țara Galilor) Mijlocași la deschidere:  Nicolás Sánchez (Stade Français Paris / Franța), Domingo Miotti (Western Force / Australia),  Centri: Juan Cruz Mallía  (Stade Toulousain / Franța), Matías Moroni (Leicester Tigers / Anglia), Jerónimo De la Fuente (Perpignan / Franța), Santiago Chocobares (Stade Toulousain / Franța) Aripi: Juan Imhoff (Racing 92 / Franța), Bautista Delguy (Union Bordeaux Bègles / Franța), Santiago Cordero (Union Bordeaux Bègles / Franța)Fundași: Santiago Carreras (Gloucester / Anglia), Emiliano Boffelli (Racing 92 / Franța)

Mai multe