Crina Popescu, pe cel mai înalt vârf din Antarctica

12 ianuarie 2011 15:39   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Descoperit în 12 ianuarie 1958, în urma unui zbor de recunoaştere întreprins de un avion militar american plecat din staţia Byrd, masivul a primit numele lui Carl Vinson, om politic din SUA care a militat pentru protejarea Antarcticii.

Cel mai înalt vârf a fost escaladat pentru prima dată în 18 decembrie 1966.

„A fost o ascensiune lungă, de aproape 12 ore. Urcuşul nu mi-a pus probleme deosebite.Mă aşteptam la o zi lungă, de vârf. M-am mişcat bine şi, deşi eram evident cea mai tânără din expediţie, ritmul impus mi-a convenit de minune. După aproape 18 ore de la plecarea din tabără, pe o vreme bună, dar la minus 30-35 de grade Celsius, după o coborâre cu mici peripeţii, am ajuns din nou la căldura sacului meu de dormit", a mărturisit "Coco", care acum se pregăteşte să urce pe vulcanul Sidley.

Denumit "Seven Summits" - "Cei şapte munţi", circuitul pe care şi l-a propus să-l termine românca cuprinde cele mai înalte vârfuri de pe cele 7 continente.

Cu ascensiuni realizate pe Elbrus (5.642 m) - Europa, Kilimanjaro (5.892 m) - Africa, Aconcagua (6.962 m) - America de Sud, McKinley (6.194 m) - America de Nord, Puncak Jaya (4.884 m) şi Vinson (4.892 m) - Antarctica, Crina mai are de trecut marele hop Everestul, cel mai înalt munte de pe Terra (8.848 m).

Iar dacă va reuşi, la primăvară, va deveni şi cea mai tânără alpinistă din lume care termină "Seven Summits".

Mai multe