Cupa Mondială de rugby e tot mai departe de România

6 aprilie 2018 16:42   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Incertitudinea continuă să plutească deasupra prezenţei naţionalei de rugby a României la Cupa Mondială de anul viitor.

World Rugby, forul mondial al acestui sport, a făcut noi precizări, iar acestea nu ne sunt deloc favorabile. Căci avem de trecut două hopuri.

Într-un comunicat postat pe propriul site oficial, World Rugby spune: „World Rugby a fost îngrijorată profund de circumstanţele legate de meciul Belgia – Spania, un meci decisiv în cadrul calificării la Cupa Mondială. Mai exact, îngrijorările sunt legate de procesul şi percepţia numirii de către Rugby Europe a unei brigăzi de arbitri care nu era neutră în contextul calificării. Luând în considerare toate informaţiile disponibile, Comitetul Executiv al World Rugby şi Board-ul Rugby World Cup au considerat că o rejucare ar fi în interesul sportului”. Aşa cum se ştie, pe teren, Belgia a câştigat cu 18-10, o imensă surpriză, dar pe care spaniolii au pus-o pe seama prestaţiei arbitrului român Vlad Iordăchescu. De aceea şi vor rejucarea, căci ei aveau nevoie de o victorie pentru a merge la CM.

Numai că rejucarea ar trebui să fie ultima noastră problemă. Ea va avea loc doar dacă se va dovedi că românii nu au trişat atunci când l-au naturalizat pe Sione Faka’osilea. Originar din Tonga, acesta a jucat într-o partidă de rugby în 7 a ţării sale înainte de a fi naturalizat român, ceea ce ar contraveni regulamentului internaţional. Plângerile făcute de ruşi şi de spanioli vor fi analizate de o comisie special alcătuită şi dacă se dovedesc reale, atunci România va pierde toate meciurile în care acesta a fost folosit, adică va rata calificarea la Cupa Mondială. Şi atunci, evident, meciul Belgia – Spania nu va mai fi rejucat, căci Spania se va califica direct la competiţia ce va fi oganizată în Japonia. Iar forul mondial va scăpa de o imensă ruşine, căci o rejucare a unui meci din cauza arbitrajului ar fi o mare pată pe întregul sport şi, în plus, ar deschide o adevărată Cutie a Pandorei.

Mai multe