Dan Theo a debutat în Six Nations U20
Talonerul Dan Theo a câștigat cu echipa de rugby a Angliei meciul de debut în competiția continentală U20
Născut la Londra, în 26 decembrie 2000, într-o familie de români stabiliți în capitala Regatului Unit la sfârșitul anilor 90, tânărul ”trăgător” a fost unul dintre cei trei jucători de la Saracens reținuți pentru meciul cu Franța, alături de uvertura Manu Vunipola și pilierul Harvey Beaton.
Legitimat la campioana Europei, Dan Theo a debutat săptămâna trecută în Turneul celor 6 Națiuni la tineret. Și n-a făcut-o oricum, ci într-un meci încheiat cu o victorie (29-24) obținută în ultima secundă, la Grenoble, în fața rivalei Franța, campioana mondială en titre. Theo Dan, care a avut o evoluție bună, fiind înlocuit în minutul 73 de Ben Atkins, este descris pe site-ul federației engleze în felul următor: ”A început rugby-ul la Blackheath Rugby Club, la cinci ani, înainte de a juca pentru Old Alleynians. Talonerul a fost integrat în academia lui Saracens în 2017, la 16 ani, făcându-și debutul internațional pentru Anglia U18 în meciul cu Franța din martie 2019”. Nepot al lui Ion Dijmărescu, fost component al echipei de rugby Știința Petroșani, Theo a mărturisit că un rol important în formarea sa l-a avut Tim Harmer, mulțumindu-le părinților săi pentru susținere. De altfel, la meciul de la Grenoble el a fost încurajat din tribună de membri ai familiei sale, precum și de alți foști jucători de rugby română ce trăiesc în Franța.
Neculai Ion, victorios cu Italia
O apariție în prima etapă a aceleiași competiții a avut-o pilierul Neculai Ion, component al echipei Italiei care s-a impus (17-7) în fața Țării Galilor, la Colwyn Bay. Născut la Pisa, în 25 ianuarie 2001, el are orgine basarabeană. Anul trecut, Ion a evoluat pentru echipa U18 a Italiei, câștigând meciurile cu Scoția și Țara Galilor din Six Nations. Atunci, el l-a avut coleg pe pilierul Dorin Tică, stabilit în peninsulă cu familia sa venită din Sebeș. Iar acestea nu sunt singurele cazuri de rugbyști de origine română care au apărut culorile altor națiuni. În 2016, la Six Nations U20 a luat parte și Atila Septar. Fiu al fostului internațional constănțean Erdinci Septar, acesta a disputat trei meciuri pentru Franța. De asemenea, Steve Malonga a jucat pentru selecționatele U18, U19 și U21 ale ”cocoșilor”. Cu mamă româncă și tată din Congo, acesta a fost campion mondial cu echipa Franței sub 19 ani.
Cristi Stoica a fost căpitan al Italiei
Singurul rugbyst cu origini române care a evoluat în Turneul celor 6 Națiuni este Alessandro Cristian Stoica. Născut la București, în 1 august 1976, acesta a deprins tainele sportului cu balonul oval la Steaua. Stabilit mai apoi în Italia, cu familia, el a evoluat pentru Milan (1996/1997), iar apoi a avut prezențe la cluburi cunoscute din Franța (Narbonne, Castres, Montepllier) și Anglia (Gloucester). Specializat ca centru sau aripă de treisferturi, Stoica a disputat 77 de meciuri pentru echipa Italiei, marcând 11 eseuri pentru aceasta între 1997 și 2007 și fiind chiar căpitanul acesteia. A participat la 7 ediții ale Six Nations, precum și la Cupa Mondială din 1999 și 2003. În 2003 și 2004 a câștigat ”Scutul European”.
Talonerului i se mai spune și ”cap de grămadă”
Theo Dan evoluează cu numărul 2, pe postul de taloner sau ”trăgător” cum a fost tradus în limba română, în anii 50, atunci când se respingea ideea folosirii cuvintelor de proveniență străină. Acesta are un rol extrem de important îndeosebi în grămezile ordonate, dar și la repunerile din margine. Tocmai de aceea i se mai spune și ”cap de grămadă”. În decursul timpului, România a avut mari jucători cu numărul 2, putând fi amintiți Mircea ”Dodo” Muntean, Mircea Ortelecan, Gheorghe ”Tarzan” Ion sau Marius Tincu.