De la ele înveţi cum să fii jurat în concursurile de dans
Emisiunile de dans au adus audienţe surprinzătoare de-a lungul timpului posturilor tv de la noi, aşa că nu este de mirare că în ultimii ani astfel de show-uri au câştigat tot mai mulţi adepţi în faţa micilor ecrane, dar şi în competiţiile de gen. Pasionaţii, care vor să ajungă în ring, în concursuri, sau de cealaltă parte a baricadei, la prezidiul juraţilor, pot învăţa corect acum dintr-un curs special regulile pentu a putea nota un dans din toate punctele de vedere. Două tinere coregrafe au lansat "Dance Judge", o carte dedicată instructorilor de dans şi dansatorilor profesionişti.
Tehnica şi creativitatea unui stil de dans sunt doar câteva criterii pe care juraţii le urmăresc în competiţiile de gen, iar acum cei care aspiră la un astfel de titlu se pot forma printr-un curs special. Coregrafele Adelina Ilie şi Anca Niţă şi producătorul muzical Adrian Coroian au lansat, joi (14 februarie), "Dance Judge", un suport de curs pentru instructorii de dans, pentru ca aceştia să ajungă mai uşor să aibă competenţe în jurizarea concursurilor. Este prima carte de acest fel, care îi pregăteşte temeinic pe cei care vor să fie juraţi.
"Avem foarte puţini profesionişti care cunosc istoria dansului pentru a-şi încadra corect propria coregrafie într-un anumit gen de dans. Adesea se face confuzie între genurile de dans modern şi contemporan cu termenii în sine, în sensul de actual. Cartea explică cu amănunte tehnica specifică dansurilor clasic, modern, contemporan şi de caracter", ne-a spus Adelina Ilie, una dintre autoare. Coregrafa este fosta elevă a lui Marcel N. Botscheller, renumitul maestru de balet care are o experienţă de peste 50 de ani în lumea dansului.
Pe lângă aceste genuri de dans, cartea se adresează cu un capitol special şi celor care practică Fetno, un dans românesc stilizat, cu elemente de fitness pe muzică de folclor. "Fetno înseamnă în procent de 60 la sută mişcări din dansul folcloric românesc, 30 la sută mişcări din gimnastica de bază şi 10 la sută mişcări din alte stiluri de dans", a spus Anca Niţă, iniţiatoarea acestui concept în România, care pregăteşte instructori de dans la şcoala ei.
Prima serie de viitori juraţi este deja în formare, dansatorii fiind conştienţi că pentru a obţine acest atestat este nevoie de o pregătire temeinică şi multe ore de practică.