Denisa Mailat, eroina Cupei Irina Deleanu. România a luat 10 medalii
Denisa Mailat a fost eroina celei de-a 19-a ediții a Cupei ”Irina Deleanu” la gimnastică ritmică, întrecere care a avut loc la sala Polivalentă din București. Sportiva noastră a cucerit trei medalii de aur și una de argint la capătul celei mai spectaculoase ediții a competiției.
Gimnastica ritmică este sportul în care grația și calitățile sportive se îmbină cel mai bine, iar de acest lucru s-au convins pe viu spectatorii celor două zile de concurs ale Cupei ”Irina Deleanu”. Ei au avut o satisfacție suplimentară, pentru că eroina acestei ediții a fost Denisa Mailat, care a dovedit că este cu adevărat una dintre cele mai autorizate candidate la calificarea la Jocurile Olimpice. Denisa Mailat a câştigat trei medalii de aur şi una de argint, fâcând-o pe fosta noastră campioană Irina Deleanu, acum președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică, dar și amfitrioana competiției care îi poartă numele, să exclame: ”Este un devenit realitate! S-a intonat imnul României pentru Denisa Mailat la Cupa Irina Deleanu”.
Denisa Mailat a urcat pe prima treaptă a podiumului la individual compus, cea mai importantă probă din acest sport, cu un total de 86,100 puncte, urmată de italianca Sofia Raffaeli, cu un punctaj de 85,350 şi bulgăroaica Valeria Vatova, cu 78,500.
În finala probei de cerc, Mailat a încheiat concursul cu cel mai mare punctaj, 23,150, locul 2 fiind ocupat de Sofia Raffaeli, cu 21,100, iar locul 3 de Valeria Vatova, cu 19,650. A treia medalie de aur a Denisei Mailat a venit în proba de măciuci, acolo unde a primit 23,500 puncte, în timp ce Sofia Raffaeli (21,400 puncte) a obţinut argintul, iar Andreea Verdeş (20,850 puncte) bronzul.
Alte două senioare au urcat, duminică, pe podium, Andreea Verdeş şi Laura Anitei cucerind câte o medalie de bronz în finalele pe obiecte.
Sportiva Laura Anitei a câştigat medalia de bronz în finala la minge, cu 19,200 puncte, aurul în această probă revenindu-i Sofiei Raffaeli, cu 21,100 puncte, iar bronzul Valeriei Vatova, cu 19,800. De asemenea, echipa de Junioare, reprezentată de surorile Annaliese și Cristina Drăgan, care au venit din SUA, țara în care s-au născut, pentru a evolua pentru România, s-a clasat pe locul 3, cu un total de 132,250 de puncte, după echipele Italiei (locul 2), și Bulgariei (locul 1).
Annaliese Drăgan, care până anul trecut a fost componentă a naționalei SUA, a luat aurul la finala la panglică, cu 17.750 de puncte.
Irina Deleanu Cup a ajuns la ediția a XIX-a
Unul dintre cele mai relevante și de tradiție evenimente sportive de la București, Cupa Irina Deleanu, a bifat în weekend cea de-a XIX-a ediție. Una cu o largă participare internațională, la start aliniindu-se sportive din loturile naționalei ale unor țări precum Azerbaijan, Bulgaria, Italia, Republica Moldova, Macedonia, Norvegia, Coreea de Suds au Ucraina. Pentru trei dintre acestea, Israel, Italia și Ungaria, Cupa ”Irina Deleanu” a devenit un reper foarte important în calendarul competițional, ele nelipsind de la niciuna dintre edițiile organizate până acum. De altfel, Irina Deleanu chiar cu acest motiv, al pregătirii sportivelor pentru marile competiții care urmează, a înființat această Cupă: ”Participarea la această Cupă este o experiență extrem de importantă în pregătirea sportivelor pentru calificarea la Campionatele Europene și Jocurile Olimpice”, a declarat președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică. Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Gimnastică Ritmică, în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Ministerul Tineretului și Sportului.
Federația Română de Gimnastică Ritmică are un argint olimpic cucerit în 1984, la Los Angeles
Federaţia Română de Gimnastică Ritmică este o structură sportivă independentă care s-a reînfiinţat în anul 2003. Preşedintele Federației în România este fosta sportivă Irina Deleanu, Maestru Emerit al Sportului. Printre rezultatele notabile ale gimnasticii ritmice româneşti putem enumera medalia de argint obţinută de Doina Stăiculescu la Jocurile Olimpice Los Angeles 1984, medaliile de bronz obţinute de Irina Deleanu în cadrul Campionatelor Mondiale și Europene, precum și în cadrul cupelor europene și mondiale, între anii 1990-1992. De asemenea, România a obținut și medalia de bronz la proba pe ansamblu în cadrul Campionatului European din 1993 de la București.
FRGR urmărește dezvoltarea gimnasticii ritmice, atât în plan intern, prin organizarea, în fiecare an, a Turneului Internaţional “Cupa Irina Deleanu” înscris în calendarul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, cât și pe plan extern, prin lansarea sportivelor noastre în competiții internaționale de mare anvergură.