Dezvăluirile coregrafului Geza Poszar despre metodele soților Karoly: «Nadia a fost singura care a scăpat nebătută»
Emigrat în 1981 în Statele Unite ale Americii, coregraful Geza Poszar, cel care a pregătit între 1973 şi 2002 zeci de gimnaste de top mondial din România şi SUA, de la Nadia Comăneci până la Mary Lou Retton, vorbeşte într-un interviu pentru „Adevărul” despre metodele dure ale soţilor Bela şi Marta Karolyi şi despre scandalul Larry Nassar.
Geza Poszar (70 de ani) locuieşte acum în Sacramento (California). El a rămas în SUA acum 39 de ani, alături de antrenorii Marta şi Bela Karolyi. Faimosul coregraf, care îi pregătea minuţios exerciţiile Nadiei Comăneci, “Zeiţa de la Montreal”, a fost printre primii care au dezvăluit că soţii Karolyi le agresau pe gimnaste. “Adevărul”: Aţi emigrat în SUA alături de soţii Karolyi. Aţi primit ameninţări de la regimul comunist? Geza Poszar: A fost o coincidenţă nefastă faptul că, pe 30 martie 1981, chiar în dimineaţa în care am fugit de la hotelul din Manhattan şi ne-am adăpostit la o mătuşă a Martei, preşedintele Ronald Reagan a fost împuşcat. Bela, căruia îi plăcea publicitatea, spera să avem o mediatizare mare. Numai că împuşcarea preşedintelui a acaparat presa americană. FBI ne-a oferit protecţie când am decis să rămânem în America.
Cu ce gimnaste aţi colaborat cel mai bine? Cu Nadia Comăneci, un Mozart al gimnasticii. Era un copil-minune, puteai să îi dai o idee şi îţi făcea cinci - şase variaţiuni, avea un simţ genial al mişcării. În America, a fost o plăcere să lucrez cu Mary Lou Retton (n.r. – campioană olimpică la individual compus în 1984, la Los Angeles). Am avut o colaborare impecabilă cu echipa SUA, campioană olimpică la Atlanta, în 1996. Fetele au fost numite „cele şapte magnifice“, eu le-am făcut coregrafia. Am fost membru în staff-ul echipei naţionale a SUA din 1988 până în 2002.
Conform presei americane, soţii Karolyi au creat o cultură a fricii şi a tăcerii, care a făcut posibil comportamentul deviant al doctorului Larry Nassar. Cum a fost posibil ca o asemenea cultură a fricii şi tăcerii să reziste decenii întregi?În ţară, ei au schimbat şapte - opt doctori. Bela forţa medicii pentru a-şi da acordul ca un copil să facă antrenamente, chiar dacă era accidentat. Doctorul Nassar făcea ceea ce doreau ei. Multe gimnaste au participat accidentate la antrenamente. Bela şi-a consolidat puterea prin Ilie Verdeţ. Nimeni nu avea curajul să i se opună lui Bela. Şi aşa a făcut şi în America, unde a promovat-o pe Kathy Kelly, care a devenit vicepreşedinte al Federaţiei Americane de Gimnastică. Iar ea l-a susţinut pe Bela. O jurnalistă a scris o carte despre metodele dure de antrenament. Kelly a ţinut o şedinţă cu noi după apariţia cărţii, ca să ne spună ce să declarăm. Bela a primit ajutor şi de la postul NBC. În 2008, după ce Dominique Moceanu (n.r. – gimnastă din SUA de origine română) i-a criticat pe antrenori, NBC a muşamalizat povestea.
Aţi fost printre primii care au vorbit despre relele tratamente aplicate gimnastelor. Aţi primit reproşuri de la familia Karolyi? Am avut un alt conflict în 2002, am ieşit afară din sală şi am plecat. De atunci nu am mai comunicat cu Marta şi cu Bela. Până să izbucnească scandalul Larry Nassar, toate plângerile gimnastelor au fost puse sub un fel de cenzură. Iar Bela Karolyi ameninţa că îi dă în judecată pe cei care ar fi vorbit. Aţi văzut multe abuzuri la adresa gimnastelor? Da, am fost cu soţii Karolyi mult timp, şapte zile din şapte. Am văzut tot ce s-a întâmplat. Bela nu a atins-o vreodată pe Nadia. Când o lăuda îi spunea «Grigore», iar când era nervos îi spunea «Comăneci». Ea a fost singura care a scăpat nebătută. Aţi vorbit cu soţii Karolyi despre aceste probleme? Am vorbit cu cei de la Federaţie. Nicolae Vieru (n.r. – fost preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică) nu îl suferea deloc pe Bela. Vieru îi spunea: “Mai lasă-le! Nu le mai atinge chiar aşa!”. Dar neoficial, pe la vreo masă. În America, soţii Karolyi nu le puteau agresa fizic pe gimnaste, fiindcă riscau închisoarea. Însă Marta i-a dat o dată cu telefonul în cap lui Moceanu. Gimnastele americane erau jignite. Care au fost primele gimnaste cu care aţi discutat? Am discutat cu părinţii Emiliei Eberle, care mi-au zis: “Spuneţi-i lui domnu’ Bela să nu o mai bată”. Pe de altă parte, era un interes economic ca fetele să stea la lot. După Olimpiada de la Montreal au primit maşini şi bani. Credeţi că familia Karolyi va fi pedepsită ca urmare a acţiunilor din instanţă, conform cărora ar fi ştiut despre faptele lui Nassar? Sunt multe procese în care soţii Karolyi sunt acuzaţi. Nu ştiu dacă fetele agresate sexual de doctor vor primi compensaţii pe măsura suferinţelor. Bela a ţinut foarte mult la renumele lui. Şi cred că pedeapsa cea mai mare pentru el este că şi-a pierdut faima şi respectul de erou al gimnasticii.
Nadia Comăneci a fermecat întreaga planetă acum 44 de ani
Născută la Onești, pe 12 noiembrie 1961, Nadia Comăneci este, fără îndoială, cea mai mare gimnastă din toate timpurile, iar alte clasamente o desemnează drept cea mai bună sportivă a secolului XX. La Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), ea a fermecat întreaga planetă cu exercițiile ei grațioase, fără nici o urmă de imperfecțiune. De altfel, Nadia e prima gimnastă din istorie care a obținut nota 10.00 la Olimpiadă. Se întâmpla pe 18 iulie, în concursul pe echipe, la paralele. Până și computerul a fost pus în dificultate, neffind programat să afișeze nota maximă, astfel că pe tabela electronică a apărut 1.00, spre uluiala tuturor. Copila de 14 ani a mai primit de-a lungul concursului șase decari, cucerind trei medalii de aur (individual compus, bârnă și paralele) și renumele de “Zeița de la Montreal”.
Larry Nassar a agresat sexual 265 de gimnaste
În 2016 a izbucnit unul dintre cele mai mari scandaluri sexuale din istoria sportului mondial. Fostul medic al lotului american de gimnastică, Larry Nassar (56 de ani), a fost găsit vinovat, la capătul unui proces care s-a încheiat în 2018, de sute de agresiuni sexuale. Nu mai puțin de 265 de foste sau actuale gimnaste au depus mărturie și au declarat că au fost abuzate în ultimele două decenii de cel care ar fi trebuit să aibă grijă de sănătatea lor.Larry Nassar a fost judecat la Michigan, el primind o pedeapsă cuprinsă între 40 şi 125 de ani de închisoare pentru abuz sexual. El a mai fost condamnat la 60 de ani de închisoare pentru pornografie infantilă, apoi la 40 până la 175 de ani pentru că a agresat cel puţin 265 de fete în decursul a două decenii. Printre acestea inclusiv multipla campioană olimpică și mondială Simone Biles, cea care scria în urmă cu doi ani, pe Twitter: ”Şi eu sunt una dintre multele supravieţuitoare care a fost agresată sexual de Larry Nassar. Majoritatea mă ştiţi ca o tânără fericită, zâmbitoare şi plină de vitalitate. Dar recent m-am simţit distrusă şi cu cât încercam să fac vocea mea din cap să tacă, cu atât ea striga mai tare. Acum nu îmi mai este teamă să-mi spun povestea”. O mare parte din aceste orori au fost cuprinse în documentarul ”At the heart of gold”, lansat de HBO anul trecut, care prezintă atât desfășurarea cazului, cât și mărturii cutremurătoare ale unor victime, făcute atât din timpul procesului, cât și special pentru realizatorii serialului.În urma scandalului, Federația Americană de Gimnastică și-a pierdut toți sponsorii, iar despăgubirile cerute de avocații sportivelor au dus forul în faliment. În prezent, gimnastica americană este condusă de reprezentanți ai Comitetului Olimpic din SUA.