Dopajul ne distruge Olimpiada

13 mai 2016 21:26   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se anunţau oricum un fiasco pentru delegaţia României, care până azi reuşise să califice doar 70 de sportivi. Ca şi când acest lucru nu era de ajuns, numărul lor a fost diminuat zilele trecute din cauza unor cazuri surprinzătoare de dopaj.

Agenţia Naţională Antidoping a dezvăluit vineri (13 mai) că alergătoarea Claudia Ştef, calificată la Rio pentru cursa de 20 kilometri marş, şi săritorul în înălţime Mihai Donisan, au fost depistaţi cu substanţe interzise în sânge. Cei doi au fost automat opriţi de la concursuri până la elucidarea cazurilor, ambii urmând să facă apel. În cazul în care nu li se va da dreptate nici la recurs, atunci atât Ştef, cât şi Donisan vor avea interzis să concureze la Olimpiada din această vară, România pierzând din start încă două posibile medalii.

Alergătoarea şi săritorul în înălţime n-au negat că ar fi consumat meldonium pe post de susţinător de efort, dar spun că au făcut-o până în luna ianuarie, când acesta era încă legal. “Da, am luat mildronat, dar în perioada de dinainte să fie interzis. Cele 288 de cazuri pozitive demonstrează că durata lui de viaţă în organism este mai mare decât se credea iniţial şi acesta este motivul pentru care a fost depistat şi în februarie. Nu mă consider o trişoare şi nici vinovată. Este un medicament care nu tratează o afecţiune, ci o previne. Dacă vă imaginaţi că un sportiv merge cu apă, atunci vă înşelaţi! Îmi menţin speranţa că lucrurile se vor lămuri!”, a scris sportiva pe contul ei de Facebook.

La fel de franc a reacţionat şi Donisan, dar la el lucrurile par şi mai contradictorii. „Azi am aflat şi eu că am fost depistat pozitiv cu meldonium, în urma unei testări pe care am efectuat-o acasă, pe 19 aprilie. E vina mea, recunosc. Eu am luat această substanţă ani de zile, când nu se afla pe lista celor interzise. M-am oprit în luna decembrie, când am aflat că a fost interzisă. O luam ca supliment, ca nişte vitamine, pentru a-mi ajuta inima să reziste la atâta efort. E foarte ciudat însă. Eu mai am un control efectuat la Naţionale, pe 21 februarie, care a fost negativ. Pe 19 aprilie testul e pozitiv. Nu mai înţeleg nimic. Voi face memoriu”, a spus săritorul în înălţime. Vinerea neagră a fost încheiată cu un al treilea sportiv prins dopat în doar 24 de ore, kaia­cistul Ionuţ Mitrea fiind şi el depistat cu meldonium în el. Aceste trei cazuri vin după ce, cu doar o zi în urmă, un alt kaiacist, Liviu Dumitrescu, care nu se calificase încă, dar mai avea şanse să prindă Olimpiada de la Rio, fusese depistat pozitiv cu aceeaşi substanţă. „Ceea ce ştiu clar este că nu sunt vinovat şi sunt convins că voi demonstra asta. Sunt multe de spus, dar aştept rezultatul Probei B. Vă daţi seama în ce situaţie mă aflu când 15 ani de muncă şi de rezultate s-au năruit dintr-o dată”, a declarat acesta.

Mutu, prins de două ori

Atleţii, tenismenii şi biatloniştii depistaţi pozitiv în ultima perioadă nu merită să li se spargă toate oalele în cap. Nici fotbaliştii, reprezentanţi ai celui mai popular sport, nu sunt departe de actul trişării. Adrian Mutu a căzut în acest păcat chiar de două ori, de fiecare dată fiind suspendat perioade lungi de timp. Prima dată a comis-o la Chelsea, în septembrie 2004, când a fost prins cu cocaină şi a stat pe bară şapte luni. Atunci, englezii l-au dat judecată şi au fost la un pas să-l lase sărac, cerând executarea lui silită şi recuperarea unui prejudiciu de imagine de 13 milioane de lire sterline. Mutu a spus atunci că a prizat cocaină pentru că suferea după divorţul de Alexandra Dinu. Apoi, în Italia, pe când îmbrăca tricoul Fiorentinei, “Brilliantul” a fost depistat cu sibutramină, un susţinător de efort interzis. Românul nici n-a făcut apel, recunoscându-şi greşeala, şi a fost de această dată suspendat nouă luni, între februarie şi octombrie 2010. Acest incident i-a semnat sentinţa la toscani, de unde a plecat cu coada între picioare şase luni mai târziu.

Neaga, un caz muşamalizat

Adrian Neaga a fost depistat pozitiv cu anabolizanţi în 2001, pe vremea când juca la FC Argeş, dar jucătorul n-a fost suspendat nici măcar o zi. Cazul a fost acoperit de Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu, şefii fotbalului românesc la acea vreme, iar motivul a fost pentru că atacantul urma să ajungă la Steaua pentru 800.000 de euro. Astfel, în loc de o suspendare de doi ani, cum scria în regulament, Neaga a fost scos bazma curată de un sistem corupt în care totul era posibil. Trei ani mai târziu, Nicolae Grigore, de la FC Braşov, a fost şi el prins dopat, dar a stat pe bară şase luni.

Al şaselea caz depistat în 2016

Cazurile de dopaj ale Claudiei Ştef, Mihai Donisan, Ionuţ Mitrea şi Liviu Dumitrescu nu sunt decât ultimele de pe o listă a ruşinii care devine tot mai lungă. Nu mai departe de luna trecută, alergătoarea Mirela Larvic şi biatlonista Eva Tofalvi, calificate şi ele la Olimpiada de la Rio, au fost depistate pozitiv cu acelaşi meldonium şi nu vor mari participa la întrecerea din Brazilia. Toate neînţelegerile cu acest medicament se trag de la faptul că a fost scos în ilegalitate de la 1 ianuarie 2016, dar a rămas în corpurile sportivilor şi după această dată.

Mai multe