FOTO DE SENZAȚIE: Cum arătau campioanele din tenis

23 ianuarie 2015 21:20   Alte sporturi
Ultima actualizare:

De 18 ani nu a mai trăit România o asemenea performanţă la un turneu de Grand Slam. Pentru prima dată din 1997 încoace, două romance, Simona Halep şi Irina Begu, sunt calificate în optimile de finală ale unui turneu de Mare Şlem, Australian Open. Copiii talentaţi de ieri s-au transformat în campionii de azi.

Simona Halep, a treia favorită a turneului, s-a calificat vineri (23 ianuarie) în optimile de la Melbourne după ce a trecut cu 6-4, 7-5 pe americanca Bethanie Mattek Sands. Următoarea ei adversară va fi belgianca Yanina Wickmayer, care a învins-o în toate celelalte 3 întâlniri precedente.

Irina Begu şi-a continuat parcursul de senzaţie la AO, ajungând în premieră pentru ea în optimile de finală ale unui Grand Slam. Irina, care a revenit în Top 40 WTA, a învins-o cu 6-4, 6-4 pe Carina Witthoeft (Germania). Ea va juca pentru un loc în sferturi contra celei de-a şaptea favorite a turneului, canadianca Eugenie Bouchard.

Ambele joacă sâmbătă spre duminică noapte, după ora 02.00

Dincolo de calificarea în optimi, pe cele două jucătoare românce le leagă mult mai multe. Colege de generaţie, Simona Halep (24 de ani) şi Irina Begu (25 de ani) s-au intersectat de foarte multe ori pe terenul de tenis. Au participat la aceleaşi turnee de junioare, au făcut pereche în concursurile de dublu, au câştigat titluri europene. „Simt o mare satisfacţie să pot vedea ceea ce Irina şi Simona dovedesc. Uite că astăzi fac România fericită”, a declarat în exclusivitate pentru Click! Aura Wagner, mătuşa Irinei Begu, cea care i-a pus practic racheta în mână jucătoarei noastre şi care, însoţind-o de multe ori la concursuri în juniorat, s-a apropiat şi de Simona Halep. Stabilită în Germania, ea îşi reaminteşte cum erau copilele Irina şi Simona: „Erau foarte ambiţioase. Chiar şi la jocurile de cărţi aveau ambiţia de a câştiga!”.

Ambele jucătoare au început tenisul în jurul vârstei de 4 ani! Irina a făcut-o în Germania, pe când era la mătuşa ei, fostă jucătoare profesionistă, în prezent antrenoare de tenis. Ea avea tenisul în „sânge”: „Irina şi-a dorit acest lucru, şi-a dorit să joace tenis. Îi plăcea atât de mult, încât nu îi mai era foame, sete sau altceva, de frică să nu o trimit acasă”, îşi aminteşte Aura Wagner, apoi continuă: „La început, era numai la cules de mingi. Însă în scurt timp atât m-a «bârâit» că trebuie să joc şi cu ea, că am făcut-o”. Nici la Simona Halep lucrurile nu au fost cu mult diferite. Avea patru ani şi jumătate când a început, din joacă, tenisul. Îl însoţea pe fratele ei mai mare la antrenamente şi, din simplu însoţitor a devenit colegă de antrenament şi, ulterior, starul unei ţări întregi. Era atât de valoroasă încât la 6 ani era legitimată la Constanţa, iar la 7 ani juca deja în concursuri.

Adversarele din optimi: „dopata” şi „fotomodelul”

Simona Halep o va întâlni pe belgianca Yanina Wickmayer. Situată pe locul 80 în lume, ea nu i-a cedat nici un set Simonei Halep în cele trei întâlniri precedente. Fostă ocupantă a locului 12 în lume, Wickmayer a avut probleme cu controalele antidoping, fiind suspendată câteva luni pentru că nu a respectat politica anti-doping. Se întâmpla la finalul anului 2009. E interesant de ştiut că prenumele de Yanina a fost inspirat de cel al fetei lui Maradona, pe care o cheamă Giannina, tatăl belgiencei fiind un mare admirator al fostului star argentinian. Begu va juca împotriva canadiencei Eugenie Bouchard, care e mai cunoscută pentru activitatea din afara terenului decât pentru ce face pe teren. Chiar dacă e numărul 7 WTA şi are la activ o finală la Wimbledon, canadianca e considerată urmaşa Mariei Şarapova în domeniul marketingului. Ea are contracte de sponsorizare de sute de mii de euro.

Horia Tecău şi Florin Mergea continuă la dublu

Florin Mergea şi Horia Tecău s-au calificat în optimile de finală. Florin Mergea şi partenerul său, britanicul Dominic Inglot, au învins cu scorul de 7-6, 4-6, 6-2 perechea argentiniană Diego Schwartzman/ Horacio Zeballos. În optimi, cei doi ar putea juca împotriva liderilor mondiali, fraţii Bryan. Horia Tecău şi olandezul Jean Julien Rojer, cap de serie 6, au învins în turul secund, cu scorul de 6-4, 6-2 perechea australiană Chris Guccione/ Lleyton Hewitt. Din păcate, la feminin, Monica Niculescu şi rusoaica Vitalia Diatchenko au fost învinse cu 6-1, 3-6, 7-6 de perechea americană Raquel Kops-Jones/ Abigail Spears, cap de serie numărul 5.

Mai multe