Generaţia "Tokyo 2020" se pune în mişcare
Cu gândul la Olimpiada japoneză de peste trei ani, selecţionerul Martin Ambros a făcut o întinerire masivă a lotului, iar primele teste sunt la finalul acestei săptămâni, contra selecţionatei iberice (azi, ora 18.45, şi duminică, ora 16.00).
Începe o nouă eră la naţionala feminină de handbal, medaliată cu bronz la ultimul Mondial, în 2015. Vedeta Cristina Neagu va rămâne în continuare stâlpul echipei noastre, însă alături de ea sunt aşteptate alte jucătoare de top. Între timp, handbaliste cu experienţă precum Brădeanu, Manea sau Paula Ungureanu şi-au anunţat retragerea de la naţională, astfel că nevoia de sânge proaspăt a devenit stringentă. Selecţionerul Martin Ambros va folosi cele două amicale cu Spania (azi şi duminică, în sala “Dinamo” din Capitală) pentru experimente.
“Pe unele le ştiu, am lucrat cu ele, pe altele nu. Pentru mine, mai importante decât rezultatul meciurilor cu Spania sunt antrenamentele. Vorbind de viitor, obiectivul este Tokyo, dar nu trebuie să ne gândim numai la el, ci să muncim cât mai bine în fiecare zi”, a precizat antrenorul spaniol al României. Aşadar, Martin Ambros are deja în vizor Olimpiada din 2020, deşi până atunci mai sunt două Mondiale şi un European.
E rândul campioanelor din 2014
În urmă cu trei ani, România câştiga titlul mondial la Under 18 cu o generaţie despre care s-a spus la acea vreme că e una excepţională. Iată că, în lotul naţionalei mari pentru amicalele cu Spania şi-au făcut loc patru dintre puştoaicele care au luat aurul mondial în 2014. Vorbim aici în principal despre Bianca Bazaliu de la CSM Bucureşti, golghetera Mondialului mai sus amintit , dar şi despre colegele sale de generaţie Cristina Laslo, Florentina Craiu sau Alina Ilie. “E o responsabilitate mare pe fetele tinere după retragerea celor cu experienţă. Sunt sigură că vom face faţă”, a spus portăriţa Denisa Dedu, o altă exponent a noului val din handbalul feminin românesc.