Györ - Oltchim, în Liga Campionilor / Să rupem blestemul!

10 aprilie 2013 17:34   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Pentru a ajunge în finală, Oltchim e obligată să câştige, în deplasare, la Györ, ceea ce n-a reuşit niciodată într-o semifinală a Ligii Campionilor. Misiunea elevelor lui Vestergaard e cu atât mai dificilă, cu cât campioana Ungariei are 13 victorii în 13 meciuri în acest sezon european.

Pentru Oltchim a sosit momentul adevărului! Vâlcencele vor disputa, diseară, meciul de care depinde viitorul clubului, după cum a spus preşedintele de onoare a grupării, Ioan Gavrilescu.

Chiar dacă, ulterior, şeful Petre Berbecaru, dar şi conducătorul Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, au negat că echipa s-ar desfiinţa, în cazul ratării calificării în finala Ligii Campionilor, amândoi au recunoscut că rezultatul va influenţa tratativele cu oamenii de afaceri interesaţi de preluarea clubului.

Însă, pentru a ajunge în ultima fază a competiţiei, româncele trebuie să câştige, dar şi să îndeplinească unul dintre cele două criterii: să învingă la trei goluri diferenţă sau să câştige la două goluri diferenţă, însă să marcheze mai mult decât totalul realizat de Györ, la Bucureşti.

Aici, apar probleme, fiindcă Györ a câştigat toate cele 13 întâlniri disputate! În plus, pe lângă această statistică, mai e una care nu e de partea noastră: din 2009 şi până acum, Oltchim a jucat de trei ori în semifinalele Ligii Campionilor, dar n-a învins niciodată în deplasare. A obţinut două egaluri cu Viborg (2009, scor 21-21) şi cu Györ (2010, scor 25-25), iar anul trecut, a pierdut la Györ, scor 31-23.

Totuşi, în ciuda cifrelor, antrenorul echipei noastre, Vestergaard, e optimist şi crede că jucătoarele sale pot produce surpriza. Mai mult, chiar a oferit un exemplu, amintind de meciul cu Ferencvaros, din a doua fază a grupelor, când româncele erau obligate să câştige pentru a putea spera la semifinalele Ligii. Atunci, handbalistele s-au întors acasă cu un succes categoric, 30-23!

„Fetele au arătat că pot rezista presiunii, când am jucat la Budapesta, împotriva lui Ferencvaros. Atunci a fost mult zgomot şi galeria adversarelor una gălăgioasă.

Ştim că fanii maghiari sunt fantastici şi vor să-şi ajute echipa. Chiar dacă nu vor fi mulţi români în tribune, sunt convins că cei prezenţi îşi vor susţine puternic echipa, iar asta va fi de ajuns", a spus Jakob Vestergaard.

Un alt argument în favoarea Oltchimului este că în 2009, atunci când antrenorul danez era pe banca lui Viborg a reuşit totuşi să câştige trofeul Ligii. Şi atunci echipa sa a fost învinsă acasă (24-26), dar a câştigat, în deplasare, la trei goluri diferenţă: 26-23. Exact scenariul de care are nevoie Oltchim diseară! „Am mai trecut prin ceva asemănător cu Viborg, atunci când am întors o înfrângere, tot la două goluri diferenţă. Nu văd de ce nu se poate repeta istoria", a încheiat tehnicianul.

Antrenorul vâlcencelor a anunţat că nu va părăsi echipa la finalul sezonului. „De ce să plec? N-am discutat cu cei din conducere despre sezonul viitor, pentru că nu s-a terminat cel actual. N-ar fi penibil să mă duc înainte de returul cu Györ şi să întreb ce fac eu după această partidă?", a declarat Vestergaard.

El e convins că echipa va supravieţui şi după reducerea bugetului, de la 3 milioane de euro la jumătate din sumă: „Oltchim nu va dispărea. Titlul naţional e câştigat, participarea în Liga Campionilor e asigurată. Indiferent de jucătoarele care vor pleca, vom avea destule handbaliste valoroase, printre care şi Cristina Neagu".

După Ionela Stanca, plecată de la Oltchim din cauza problemelor financiare, formaţia vâlceană a mai pierdut o handbalistă. Marija Jovanovici, care a sosit la Oltchim, în 2011, de la Buducnost, a semnat cu formaţia rusă Astrahanocika. S-a zvonit că şi alte două jucătoare, Barbosa şi Bulatovici, s-ar fi înţeles cu alte echipe pentru sezonul viitor.

Nenad Nikolici şi Dusan Stojkovici vor arbitra returul dintre Györ şi Oltchim. În 2009, cu ei pe teren, Oltchim a învins Györ, acasă, scor 28-26. Apoi, în 2010, Nikolici şi Stojkovici au arbitrat prima manşă din finala Ligii Campionilor, meci în care Viborg a învins Oltchim cu 28-21.

Mai multe