Handbalul românesc, pe un butoi de pulbere după neacordarea titlurilor
Handbalul românesc trece prin vremuri tulburi. După ce Federația a decis, luni, în Consiliul de Administrație, înghețarea campionatului și neacordarea titlurilor în acest sezon atât la feminin, cât și la masculin, două dintre pretendentele autorizate la trofeu, CSM București și Dinamo, au ripostat. ”Tigroaicele” amenință chiar cu chemarea în judecată.
Cei mai supărați au fost cei de la CSM București. Clubul subvenționat de Primăria Capitalei a declarat, prin vocea conducătoarei sale, Gabriela Szabo, că se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS): „Suntem nedreptățiți. Ne-am interesat, o să studiem speța cu juriștii noștri. Ne gândim să contestăm decizia la TAS. Din păcate, în jocurile sportive este o altă filosofie, eu nu sunt obișnuită cu așa ceva. I-am spus lui Dedu că nu înțeleg ce se întâmplă în acest minunat sport. Primăriile investesc bani, iar la final primim astfel de decizii, care avantajează pe unii și dezavantajează pe alții. E clar că această decizie e o jignire, nu doar pentru club, ci și pentru jucătorii noștri. Ar putea să fie o mică gelozie, pentru că CSM a adus jucătoare de elită în România. Sunt extrem de revoltată!”, a declarat Szabo, la Telekom Sport.
Problema principală a ”tigroaicelor”, care în actualele condiții au terminat sezonul pe locul secund, cu același număr de puncte cu liderul CSM Rm Vâlcea, dar cu un golaveraj mai mic, este că întreruperea campionatului le-a prins cu un joc mai puțin disputat care, câștigat, le-ar fi dus pe primul loc. Iar acum, de pe poziția secundă, nu sunt direct calificate în Liga Campionilor, fiind la mâna Federației Europene, care ar putea să le acorde un wild-card. De altfel, aceasta a fost și principala nemulțumire a Cristinei Neagu într-o postare pe Facebook: ”E o decizie nedreaptă, care ne dezavantajează. Eram echipa favorită să câștigăm titlul în acest sezon, și singurul motiv pentru care eram pe locul 2 în acest moment îl reprezenta faptul că aveam un meci mai puțin disputat decât alte echipe. O restanță pe care cel mai probabil am fi câștigat-o. Sper să primim wild-card si să jucăm în Liga Campionilor în sezonul viitor, acolo unde ne este locul și ar fi trebuit să fim calificate direct. Dezamăgirea nu o reprezintă neacordarea titlului, ci stabilirea locul 1 care înseamnă calificare directă în Liga Campionilor”, a scris cea mai bună handbalistă a lumii.
La rândul lor, dinamoviștii, care erau lideri autoritari în ierarhia masculină (aveau 5 puncte în fața ocupantei locului secund, Potaissa Turda, deși un meci mai puțin disputat) au fost la fel de supărați. Prin vocea președintelui George Cosac, ei vorbesc de ”interese meschine” în luarea deciziei: ”Votul Consiliului de Administrație al FRH de a nu acorda titlul național este de neînțeles și vine în contradicție cu ceea ce au dorit cluburile. De ce li s-a mai cerut părerea conducătorilor de club dacă nu s-a ținut cont de ea? Niciodată în istorie nu cuceriserăm cinci campionate în linie. 99% ne realizaserăm obiectivul, dar a venit pandemia, iar mai apoi diferite interese meschine au anulat efortul unei familii întregi”, se scrie, printre altele, în comnicatul semnat de Cosac. La rândul lui, antrenorul formației, Ștefan Constantin, a declarat la Digi Sport: ”Este o decizie incorectă și total împotriva clubului Dinamo. Se știe că în ultima perioadă a fost o luptă între FRF și conducerea clubului Dinamo”. El se teme că din cauza acestei decizii ar putea fi compromisă participarea în viitoarea ediție a Ligii Campionilor, acolo unde în acest sezon ”dulăii” au ajuns în optimi, dar au fost eliminați doar după desființarea acestei faze de către EHF. ”Nedecernarea titlului ne dezavantajează în fața criteriilor de a accede în Liga Campionilor, în noul format cu două grupe de 16 echipe. Nouă țări, în funcție de punctajul obținut în ultimii 3 ani, intră direct. Noi trebuie să îndeplinim niște criterii pentru a intra în elită. Era un bonus dacă Federația ne declara campioană, acest lucru ar fi fost un avantaj față de celalalte țări”, a mai spus tehnicianul.
Dedu explică de ce nu s-au acordat titlurile
Președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a explicat pentru Sportsnet Group care au fost motivele pentru care s-a renunțat la acordarea titlurilor e campioană în acest sezon. ”Am fi vrut ca altfel să fie tranșat acest campionat, dar termenul limită impus de EHF ne-a lăsat fără prea multe opțiuni și a trebuit să ajungem la un compromis de acest gen. În cazul în care se accepta propunerea decernării titlului și a medaliilor de campion, se făcea în baza unui clasament, iar același clasament trebuia să decidă și care echipe să retrogradeze. Multe echipe ar fi avut șansa să fie campioane sau neșansa să retrogradeze, iar atunci nu puteam decerna titlul”, a spus el.
Țări care nu au acordat titlul în 2020
Masculin: Austria, Cehia, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Italia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Olanda, Portugalia, ROMÂNIA, Slovacia, Suedia, Ungaria.
Feminin: Austria, Belarus, Cehia, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Olanda, Portugalia, ROMÂNIA, Slovacia, Suedia, Ungaria.