JO de la Rio/ Un cecen ne-a adus bronzul la lupte!

21 august 2016 22:40   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Albert Saritov, primul sportiv naturalizat care a reprezentat România la JO, a urcat pe treapta a treia a podiumului la lupte libere.

România încheie cu o medalie de bronz Jocurile Olimpice de la Rio. În chiar ultima zi de concurs, cecenul naturalizat Alber Saritov, a câștigat bronzul la lupte libere. Cu acest trofeu, ”tricolorii” ajuns la cinci medalii: aur prin echipa feminină de spadă; argint prin Horia Tecău şi Florin Mergea; bronz prin echipajul de 8+1 la canotaj şi Gabriel Sâncrăian la haltere.

A fost nevoie de un sportiv născut și crescut în Cecenia dar dornic să concureze pentru țara noastră pentru ca România să mai cucerească o medalie olimpică la lupte libere. Ultima dată s-a întâmplat acum 24 de ani, iar la JO de la Barcelona, Ioan Grigoraș a cucerit bronzul la greco-romane, la categoria 130 de kilograme. Cecenul în vârstă de 31 de ani a intrat în concurs la categoria 97 de kilograme și s-a impus în lupta pentru locul trei prin superioritate, scor 10-0 în fața georgianului Elizbar Odikadze. Salitov fusese învins în sferturi de campionul mondial Snyder. Saritov a profitat de faptul că americanul s-a calificat în finala probei și a jucat, astfel, în recalificări.

Interesantă este povestea luptătorului, spusă de Răzvan Pârcălab, președintele Federației Române de Lupte, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor :” Am ajuns până la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, care a intervenit personal pe lângă Saritov. Kadyrov i-a făcut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!”.

După bronzul lui Saritov, România încheie Olimpiada cu 5 trofee, cu o medalie mai mult ca la ediţia din 1952, când s-a înregistrat cel mai mic număr de medalii din istoria tricoloră.

Mai multe