JO Rio / Au dat de gustul aurului. Performanţe istorice

20 august 2016 20:11   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Olimpiada braziliană a consemnat câteva victorii istorice, ale unor sportivi care şi-au pus ţările de provenienţă pe harta naţiunilor deţinătoare de aur olimpic.

România se laudă cu un singur titlu olimpic la Rio, la egalitate din acest punct de vedere cu Kosovo, Puerto Rico, Singapore, Vietnam şi Fiji. Ce au însă în comun ţările enumerate mai sus? E pentru prima dată în istoria Olimpiadelor când drapelele naţiunilor respective se înalţă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Iată care sunt cele 5 performanţe de pus în ramă:

Naţionala de rugby a statului Fiji

Reintrodus în programul olimpic pentru prima dată din 1924, rugby-ul a oferit o campioană aparent surprinzătoare. Astfel, competiţia masculină la rugby în 7 a fost dominată autoritar de naţionala din Fiji, un stat insular rătăcit prin Oceanul Pacific. Fijienii au învins în finală Marea Britanie (43-7) după ce în sferturi trecuseră de Noua Zeelandă (12-7). De menţionat faptul că valorile la rugby-ul în 7 sunt puţin date peste cap faţă de felul în care stau lucrurile la varianta tradiţională a rugby-ului, în 15 jucători.

Hoang Xuan Vinh (Vietnam, tir sportiv)

Un colonel în vârstă de 41 de ani a devenit „rege” în Vietnam, statul asiatic măcinat de războaie. Bineînţeles, cel mai mare sportiv din această ţară nu se putea face remarcat decât cu arma în mână. Hoang Xuan Vinh a pus mâna pe aurul olipic în proba de pistol cu aer comprimat pe distanţa de 10 metri, învingându-l la o dieferenţă extrem de mică pe un reprezentant al gazdelor. „La ultima tragere, nu m-am gândit că iau aurul sau argintul. Mi-am zis doar că trebuie să încerc să trag cât mai bine”, a spus vietnamezul intrat în istoria olimpică a ţării sale.

Mejlinda Kelmendi (Kosovo, judo)

La categoria 52 de kilograme, cea la care a participat şi românca Andreea Chiţu, aurul s-a dus în Kosovo, ţară care abia în 2014 a fost admisă în rândul naţiunilor olimpice. La precedenta Olimpiadă (Londra 2012), Kelmendi nu putea reprezenta Kosovo şi a concurat pentru Albania. Sportiva de 25 de ani e deja o legendă vie în micuţa ţară desprinsă de Serbia, fiind primită ca o eroină la întoarcerea în capitala Pristina.

Joseph Schooling (Singapore, nataţie)

Puţini sunt cei care au în palmares victorii olimpice în faţa americanului Michael Phelps, cel mai laureat sportiv din toate timpurile la JO. Unul dintre îndrăzneţi este singaporezul de 21 de ani Joseph Schooling, care l-a bătut pe Phelps în finala de 100 de metri fluture. „Nici nu-mi dau seama ce-am realizat, dacă am câştigat deja sau trebuie să mă pregătesc de cursă”, a spus Schooling după magnifica performanţă realizată în bazinul de la Rio. Până la actuala ediţie a Jocurilor, Singapore avea patru medalii olimpice, dar nici una de aur.

Monica Puig (Puerto Rico, tenis)

Portoricanii au mai luat medalii la Jocurile Olimpice, dar niciodată aur şi niciodată printr-o femeie. Tenismena Monica Puig (22 de ani) a pus capăt acestei aşteptări, câştigând surprinzător turneul de simplu, după o finală în trei seturi cu nemţoaica Angelique Kerber, a doua jucătoare a lumii. Clasată pe locul 35 WTA, Puig avea până la Olimpiadă un singur titlu, în 2014 la Strasbourg. „Olimpiada nu e despre mine, e despre Puerto Rico”, spunea Monica înainte de finala cu Kerber, conştientă că poate scrie istorie pentru micul stat din Caraibe.

Mai multe