Locotenentul basarabean care scrie istorie la US Open: Radu Albot

6 septembrie 2018 18:07   Alte sporturi
Ultima actualizare:

La actuala ediție a turneului de la US Open, românii nu mai sunt prezenți, dar totuși ne simțim foarte apropiați de cineva de pe tabloul de dublu. Basarabeanul Radu Albot a jucat joi seară în semifinalele probei de dublu. O premieră pentru tenisul din Republica Moldova. Click! vă prezintă 15 lucruri mai puțin cunoscute despre jucătorul de peste Prut.

Este născut la Chișinău. Radu Albot este născut la Chișinău, la 11 noiembrie 1989. El nu este foarte înalt, având doar 1,75 m, dar se deplasează foarte bine pe teren.

Pe hârtie e milionar. După 10 ani de carieră profesionistă, Radu a reușit să strângă din premii peste un milion de dolari. El avea, înaintea începerii US Open, suma de 1.340.361 dolari. Chiar dacă pare milionar, nu este, pentru că din acești bani se scad impozitele corespunzătoare legislației fiecărei țări organizatoare de turneu, dar și cheltuielile cu deplasările, staff-ul și antrenamentele.

Deschizător de drumuri în Moldova. Radu Albot este cel mai bun jucător din istoria tenisului din Republica Moldova. El a fost primul tenismen din această țară care a cucerit un titlu ITF, primul care a ajuns pe tabloul principal al unui turneu ATP, primul care a ajuns pe tabloul principal al unui Grand Slam și, desigur, primul care a cucerit un titlu ATP.

A început tenisul la 8 ani. Pentru Radu Albot, primul contact cu tenisul a venit la vârsta de 8 ani, la insistențele tatălui. Acesta văzuse meciuri la televizor și s-a gândit că este un sport care i s-ar potrivi fiului său. Și se pare că a avut dreptate.

Va urca pe locul 65 în lume. După terminarea US Open, Radu Albot va ocupa cel puțin locul 65 în clasamentul mondial de dublu. Această poziție va fi îmbunătățită dacă ajunge în finală (va urca pe 44). La simplu, cel mai bun loc ocupat în carieră a fost 81. Acum, este pe 106 ATP.Are 20 de titluri ITF. La simplu, Radu Albot a cucerit 20 de titluri ITF. Ultimul anul trecut, la Shenzhen. La dublu a triumfat în 15 turnee.

Are un titlu ATP la dublu. Radu Albot s-a descurcat mereu bine în proba de dublu. Dovadă este și titlul cucerit în 2015, la turneul ATP de la Istanbul. Partener i-a fost sârbul Dușan Lajovic. În competițiile de Grand Slam, până la semifinala de acum de la US Open 2018, cel mai bun rezultat a fost un sfert de finală atins la Roland Garros, în 2015.

Are un master în psihopedagogie. Radu Albot este absolvent al Facultății de Pedagogie a Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. După absolvire, el a făcut un master în psihopedagogie. De atunci, a rămas pasionat de psihologie, care ajută foarte mult mai ales în sporturile individuale.

Este locotenent major. Tenismenul este angajat al Serviciului Situații Excepționale, unde a primit, în 2014, gradul de locotnent major. Inițial a fost angajat ca șofer.

La US Open 2018 l-a învins pe Horia Tecău. Cea mai frumoasă victorie pentru Radu Albot la actuala ediție a US Open nu a fost cea din sferturile de finală, când alături de tunisianul Malek Jaziri a trecut cu 7-5, 6-4 de favoriții 4, Murray și Soares, ci cea din turul secund. Atunci, victimele celor doi au fost campionii ediției precedente, Horia Tecău și Jean Julien Rojer. Veniți la New York în calitate de campioni la Winston Salem, ei au fost eliminați cu 3-6, 7-6, 6-2. Pentru Radu victoria a fost specială, pentru că a învins cel mai valoros jucător din România, țară în care a jucat încă din adolescență.Tatăl lui lucrează în ministerul de interne. Părinții lui Radu nu sunt implicați în sport, dar iubesc mișcarea. Tatăl lui este angajat la Ministerul de Interne din Republica Moldova, în timp ce mama lui este dentistă.

Cum este poreclit în circuit. Pentru că Radu Albot are o constanță incredibilă și scoate mingi din poziții imposibile, părând că nu obosește niciodată, colegii din circuit i-au găsit o poreclă pe măsură: ”Mașina”.

Vorbește cinci limbi străine. Drumurile prin întreaga lume l-au făcut pe tenismenul basarabean să învețe mai multe limbi străine. El vorbește fluent româna, rusa și engleza și se descurcă în germană și spaniolă.

A fost cel mai bun junior din Europa. Când avea 16 ani, Radu Albot a fost printre cei mai valoroși jucători de vârsta lui din Europa. S-a calificat atunci al doilea la Masters-ul care a strâns laolaltă cei mai valoroși 8 sportivi la nivelul acesta de vârstă și a reușit să câștige turneul.

Idolul lui era spaniol. Ca orice tânăr sportiv și Radu Albot a avut un idol. În cazul lui, acesta a fost spaniolul David Ferrer, cel care tocmai și-a anunțat retragerea din activitate, după ce a fost timp de mulți ani pe locul 2 sau 3 în lume. De asemenea, l-a admirat și pe Marat Safin.

Mai multe