Lucian Bute, victorie chinuită

4 noiembrie 2012 17:43   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Lucian Bute a câştigat mai greu decât s-ar fi aşteptat meciul cu rusul Denis Gracev, prima paridă a românului după înfrângerea cu Froch.

Românul a întâmpinat probleme încă din start, când s-a văzut că urcarea sa la categoria semigrea, acolo unde s-a disputat partida, n-a fost în avantajul său. Bute a avut un adversar cu o rezistenţă bună, care a încercat să pună presiune pe el şi nu l-a lăsat pe Lucian să-şi etaleze tehnica. Experienţa şi-a spus însă cuvântul şi după repriza a cincea, când Bute a fost puţin în corzi, el şi-a tocat adversarul cu lovituri mărunte dar care au punctat la masa arbitrilor. Doar în ultimele trei minute Bute a entuzismat.

În rest, a boxat economicos, prudent şi pe alocuri neinspirat. A avut şi handicapul de a se alege cu arcada spartă, sângele care-i curgea abundent din arcada stângă deranjându-l destul de mult.

„Per ansamblu, sunt mulţumit de prestaţia mea. Am avut o presiune mare pe umeri şi nu mi-am găsit ritmul la început", a declarat Bute.

Decizia celor trei arbitri, care au indicat victoria la puncte a lui Bute, cu 115-113, 118-110 si 116-112, a fost contestată atât de Gracev şi de staff-ul său, cât şi de o parte a presei canadiene.

„Cred că trebuia să câştig. Am pierdut 3 sau 4 runde, dar ştiam că dacă se ajunge la decizie îmi va fi imposibil să câştig. Îl vreau din nou pe Bute, dar în San Diego", a tunat Grachev, susţinut şi de antrenorul său: "Dacă meciul acesta s-ar fi disputat în America, Bute n-ar fi câştigat niciodată".

Ziariştii de la principalele cotidiene din Montreal au salutat victoria românului, dar au pus-o sub semnul întrebării. "E bine că a bătut Bute, dar din păcate n-a convins pe nimeni. E departe de ce a fost înainte", a scris Journal de Montreal.

Antrenorul e problema lui Bute?

Tot mai multe persoane din anturajul lui Lucian Bute consideră că românul e în cădere din cauza antrenorului său, Stephane Larouche.

Bute se pregăteşte de opt ani cu acesta, timp în care a obţinut 31 de victorii din 32 posibile, dar în ultimele două partide tactica impusă de acesta a fost neinspirată.

„Nu ai voie să iei atâţia pumni. Bute trebuie să uite tot, mai puţin ultima repriză, când a fost la înălţime. Dacă Lucian ar fi luat atâţia pumni de la un boxer puternic ar fi fost dezastru", a spus Doroftei, punctând apoi: „Când ceva nu merge antrenorul trebuie să schimbe. Nu-l laşi pe sportiv să meargă la fel înainte".

Mai multe