Maraton pe un ”bloc de patru etaje” in Capitală

21 noiembrie 2014 21:53   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Capitala va fi gazda unui concurs inedit: un maraton pe verticală În zilele de 22 si 23 noiembrie, Bucureștiul va fi gazda unui maraton inedit: Vertical Step Maraton – un maraton de cățărare, care este și cel mai amplu eveniment de cățărare indoor din România.

Evenimentul de la București a ajuns la cea de-a 6-a editie. El este organizat de către Vertical Spirit, în cea mai înaltă sală de escaladă din România (15,5 m înăltime – cat un bloc cu 4 etaje). De la an la an, Vertical Step Maraton a devenit tot mai popular, fiind evenimentul cu cea mai numeroasă participare din istoria escaladei românești: recordul de participare a fost doborât la ediția precedentă, când la “start s-au aliniat” peste 140 de cățărători din întrega țară și din țările vecine.Ineditul acestui concurs consta în formatul său unic, “de maraton de cățărare”: participanții au la dispoziție  6 ore  si peste 30 de trasee de escaladă (cățărarea pe pereți înalți cu asigurare în coardă) și bouldering (cățărarea pe pereți de maximum 4 m cu aterizare pe saltele) special amenajate, avand grade de dificultate foarte variate, atat pentru incepatori, cat si pentru cei mai buni. Concursul va dura două zile: în prima zi se vor desfășura „calificările”, iar în cea de-a doua „finalele”. Detalii despre eveniment pe larg pe www.verticalstep.ro.La succesul acestui eveniment contribuie într-o masură foarte mare si unicitatea salii  in care este organizat, unicitate care este data de dimensiunea sa pe “verticala”: sala are 15,5 m înălțime (cat un bloc cu 4 etaje) si 350 mp suprafata la sol, oferind cca. 700 mp de suprafață cățărabilă. Este prima sală din țară și singura la momentul actual care întrunește standardele de înălțime cerute de IFSC (Federatia Internationala de Escaladă Sportivă) pentru organizarea de competiții internaționale de escaladă de tip cupe mondiale, campionate europene si balcanice.

De ce se practică escalada

Escalada este un sport foarte spectaculos, incitant, probabil cel mai complex din cele practicate la ora actuala în lume. Escalada s-a desprins din alpinism prin anii 70. A devenit în timp un sport de masă, practicat de milioane de oameni din întreaga lume, atât în cadru natural cât și în sălile special amenajate.Escalada îmbina fizicul - forță, mobilitate, suplețe, cu psihicul - tenacitate, curaj, voință, si cu mentalul, fiind un veritabil “sah pe verticală”. Practicarea escaladei implică concentrare mentală, ingeniozitate și imaginație, capacitate de soluționare a problemelor, totul pe fondul unui exercițiu fizic complex. Este un sport care poate fi practicat la orice vârstă, dezvoltând spiritul de aventură și încurajând călătoriile și petrecerea timpului liber în natură.

Mai multe