Mihai Covaliu, as în scrimă, dar și la triciclete
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a rememorat la Gala Ciclismului Românesc momentele cuceririi primei diplome din viața de sportiv .
Toată crema sportului pe două roți din țară s-a reunit vineri seara la Gala Ciclismului Românesc. Au fost premiați cei mai valoroși sportivi ai anului 2019, cei mai promițători tineri practicanți, dar și numele mari care au scris pagini de aur în istoria acestui sport în România.Pentru unul dintre invitații de onoare ai Galei, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, prezența la acest eveniment și primirea unui tricou de ciclist din partea lui Vlad Dascălu, primul și singurul campion mondial din ciclismul românesc, a reprezentat un prilej de rememorare a cuceririi primei diplome dintr-o carieră încununată de succese. Numai că aceasta nu a fost obținută la un concurs de scrimă, acolo unde Mihai Covaliu a scris istorie, fiind campion olimpic, mondial și european, ci la… triciclete. ”E un sport pe care îl practic încă de mic. Dacă îmi aduc bine minte, prima mea diplomă a fost la un concurs de triciclete, când eram la grădiniță. Nu am câștigat, dar am fost pe podium atunci”, și-a mintit președintele COSR, Mihai Covaliu.El a ținut să-l felicite pe președintele Federației Române de Ciclism, Eduard Novak, pentru ceea ce a făcut pentru dezvoltarea acestui sport în România. ”Vreau să vă spun că sunt foarte mulți copii, foarte mulți tineri, și nu numai, care iubesc acest sport. Și îl felicit pe președintele Federației, pe Eduard Novak, împreună cu echipa lui, pentru ceea ce face în vederea dezvoltării acestui fenomen. Pentru că ciclismul este un fenomen. Noi am văzut planul președintelui Novak, este un plan pe termen mediu și lung, este foarte bine structurat și suntem lângă el pentru a-l susține și pentru a pune umărul la dezvoltarea acestui fenomen și în România”, a mai spus Mihai Covaliu.
Calificarea a doi cicliști la JO, o surpriză plăcută pentru COSR
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor, România va fi prezentă cu doi cicliști: Vlad Dascălu, în proba de mountain bike, și Eduard Grosu, în cea de șosea. După cum recunoaște și șeful COSR, rezultatele cicliștilor ”tricolori” au reprezentat una dintre suprizele plăcute ale anului preolimpic. ”La doi cicliști, sincer să fiu, nu mă așteptam, ne așteptam la unul, la Edi Grosu. Vlad Dascălu sigur că este o surpriză pentru noi, la Comitetul Olimpic. Îl felicităm cu atât mai mult că a reușit să facă această surpriză. Și dacă a început cu această surpriză acum, eu îi transmit și îl încurajez să nu se oprească decât după Tokyo. Ca obiectiv, îmi doresc ca ei să se autodepășească și să-și depășească performanța lor cea mai bună cu ocazia acestor Jocuri Olimpice”, a recunoscut Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Eduard Novak: ”Totul e bine când se încheie cu bine”
Pentru președintele Federației Române de Ciclism, Eduard Novak, anul 2019 a fost unul în care a trecut de la agonie la extaz, după cum recunoaște. ”Sincer, am început foarte prost acest sezon, foarte greu. Eram demotivat, însă pe parcurs am reușit să prindem din urmă obiectivele acestui an și titlurile lui Vlad Dascălu, cel de campion european și cel de campion mondial, ne-au adus o forță maximă și în ultima clipă a venit parteneriatul Auchan, care a fost un colac de salvare pentru Federație. Acum putem să ne extindem și în capitolele pe care nu le puteam finanța. Și uitați că totul e bine când se încheie cu bine. Am reușit să închidem sezonul cu această gală frumoasă. Sigur la anul va fi mai bine, dar ideea a fost să transmitem sportivilor, tuturor cicliștilor de top că noi îi sprijinim și suntem alături de ei”, a declarat Eduard Novak.
Pentru anul 2020, planurile Federației Române de Ciclism sunt mari, dar nu se referă doar la anul olimpic, ci proiectul este unul pe termen lung. Chiar vineri, oficialii FRC s-au întâlnit cu conducătorii COSR pentru a pune la punct un plan de bătaie care se întinde până la Jocurile Olimpice din 2024. ”Anul viitor avem patru sportivi calificați, doi pentru Jocurile Olimpice și doi pentru Jocurile Paralimpice și, sincer, aș dori să ne întoarcem cu medalii. Asta ar fi ceva extraordinar. Acum trebuie să privim acest obiectiv, Tokyo 2020, dar deja trebuie să ne gândim pentru Paris 2024. Anul viitor va fi unul foarte interesant. O să facem foarte multe teste, selecții, pentru a alcătui echipa olimpică, pentru că peste doi ani începe calificarea pentru Paris. Am prezentat proiectul Paris 2024 la COSR. Au fost foarte fericiți să vadă un proiect bine gândit și să vadă că Federația gândește și în viitor. De asemenea, avem și proiectul velordromului și în curând începem dicuțiile la primării”, a mai spus Eduard Novak.
Novak vrea să se retragă cu o medalie la Jocurile Paralimpice din 2020
Campion paralimpic la Londra, în 2012, Eduard Novak își dorește ca la ediția de anul viitor de la Tokyo, care pentru el va fi ultima din postura de concurent, să urce din nou pe podium. ”Motto-ul meu este acum ori niciodată și vreau să mă retrag din cariera mea de 35 de ani de performanță pe podium, așa că o să fac tot ce pot să fiu pe podium”, a declarat Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României.
Vlad Dascălu, ciclistul anului 2019, a fost premiat cu 30.000 de lei
Vârful de lance al Federației Române de Ciclism este în acest moment Vlad Dascălu. Campion european și mondial la mountain bike, el a fost desemnat ciclistul anului 2019 în Gala organizată vineri și a primit și un premiu de 30.000 de lei. Alături de el, au mai fost premiați cu câte 4.000 de lei alți trei cicliști de top: Edi Grosu (șosea), Ede Molnar și Lucian Logigan (mountain bike). De asemenea, au mai fost premiați pentru performanțele din 2019 Eduard Novak (ciclism paralimpic) și Ana Covrig (ciclista anului). Premii speciale au primit, de-a lungul Galei Ciclismului Românesc, fostele glorii ale acestui sport, participanți la Jocurile Olimpice sau campioni ai Turului României, dar și sportivii și sportivele care reprezintă prezentul și viitorul acestui sport în țara noastră.La aproape 22 de ani, vârstă pe care o va împlini la 17 decembrie, Vlad Dascălu recunoaște că nu se aștepta la rezultatele din acest an în care a devenit campion mondial și european la U23, câștigând, de asemenea, și Cupa Mondială la această categorie de vârstă. De asemenea, spune că abia așteaptă Jocurile Olimpice. ”Sincer, nu mă așteptam la un asemenea sezon. A fost incredibil pentru mine. Când îl plănuiam cu antrenorul meu, nu aveam idee că va fi așa de bun. Au fost obiective pe care le-am pus după cursele pe care le-am câștigat și în care am mers bine. Sincer, nu mă așteptam la acest sezon atât de minunat și în care am obținut așa de multe titluri. Pentru 2020, Jocurile Olimpice sunt pe primul plan, dar apoi sunt și curse foarte importante, precum Campionatul Mondial, Campionatul European, Cupele Mondiale. E un sezon destul de încărcat”, a declarat Vlad Dascălu, campion mondial și european U23 la Mountain Bike.
Chiar dacă este stabilit de 12 ani în Spania, Vlad a visat mereu să concureze pentru România. Președintele Federației Române de Ciclism, Eduard Novak, recunoaște că nu a fost nevoit să facă eforturi pentru a-l convinge pe Dascălu să concureze pentru țara noastră, deoarece el simte românește și nu concepea să concureze sub alt drapel. ”Nu a trebuit să-l convingem să concureze pentru România, pentru că a fost ceva de la el. Ne bucurăm că el simte așa. Noi îl sprijinim cât putem. Sunt sigur că atunci când eu am câștigat titlurile mondiale din 2009, 2011, 2012, atunci Vlad era un copil și el a văzut acest lucru și l-a motivat. Mă bucur că are o continuitate și se dovedește faptul că dacă avem modele, atunci se pot urma și iată că așa crește și Federația”, a declarat Eduard Novak, președintele Federației Române de Ciclism.
Eduard Grosu: ”Ciclismul e un sport individual, dar de echipă”
Edi Grosu va fi cel de-al doilea ciclist român care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice din 2020. Chiar dacă acum este accidentat, fiind operat la cot din cauza unei accidentări produse în urmă cu o săptămână, el e mulțumit de sezonul recent încheiat, în special prin prisma calificării la Jocurile Olimpice, acolo unde e convins că va face o figură frumoasă în proba de șosea. ”A fost un an destul de bun, putea să fie și mai bun, dar nu mereu îți iese așa cum te aștepți. Ciclismul e un sport individual, dar de echipă și sunt foarte mulți factori externi care influențează rezultatul. Dar per total a fost un an bun, cu o calificare la Jocurile Olimpice și sper ca anul 2020 să vină cu rezultate mult mai bune”, a declarat Eduard Grosu.