Monica ne ţine în viaţă

6 februarie 2016 21:12   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Fiecare meci disputat de România în ultimii doi ani ai Fed Cup a scos la iveală o eroină. Acum a fost rândul Monicăi Niculescu să iasă la rampă. Ea a readus speranţa în tabăra noastră după ce a învins-o pe Petra Kvitova, liderul Cehiei.

Monica Niculescu a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale carierei chiar când ne ardea buza mai tare! Ea a învins-o cu scorul de 6-3, 6-4, după o oră şi 52 de minute de joc, pe cea de-a noua jucătoare a lumii, Petra Kvitova. Victoria ei – prima în faţa cehoaicei – e cu atât mai importantă cu cât a venit într-un moment critic pentru noi, după ce Simona Halep pierduse în faţa Karolinei Pliskova. Astfel, după prima zi, scorul general al meciului dintre România şi Cehia este 1-1, duminică fiind ziua decisivă. 

„Mă simt excelent, publicul a fost minunat. Fără ei nu puteam să câştig acest meci. V-am simţit alături de mine, vă mulţumesc că aţi venit, datorită vouă am câştigat acest meci. Am încercat să pun cât mai multe mingi în teren şi mi-a ieşit. Sunt fericită ca sunt aici, sunt fericită că sunt în Cluj, vă aşteptam şi duminică la fel de hotărâţi şi poate, poate facem o surpriză”, a declarat Monica la finalul partidei. Pentru ea a fost prima victorie din ultimii patru ani obţinută în faţa unei jucătoare din Top 10 WTA.

Ea a fost lăudată de Ilie Năstase, care a fost entuziasmat de victorie: „Monica a fost o luptătoare. A bătut-o pe Kvitova doar cu ambiţia pe care o are. Mulţi jucători de tenis ar trebuie să înveţe cum să se comporte de la ea”, a spus Năstase.

Azi vor avea loc meciurile care vor decide echipa calificată în semifinale. De la ora 13.00 va avea loc meciul Simona Halep – Petra Kvitova, patridă care va fi urmată de întâlnirea Monica Niculescu – Karolina Pliskova şi de meciul de dublu. Deocamdată la dublu sunt anunţate perechile Andreea Mitu/ Raluca Olaru – Denisa Allertova/ Barbora Strykova, dar mai mult ca sigur că vor intra Monica Niculescu în locul lui Mitu la noi şi Pliskova în locul Allertovei la adversare. Meciurile vor fi transmise în direct pe DolceSport şi livetext pe click.ro.

Învingătoarea acestei partide se va califica în semifinale, unde va întâlni, în aprilie, câştigătoarea meciului Germania - Elveţia.

5 motive pentru care Simona Halep a pierdut

Eşecul suferit de Simona Halep în faţa Karolinei Pliskova, scor 6-7, 6-4, 6-2, doare parcă mai mult decât altele. Nu neapărat pentru că e vorba de ţară, ci pentru că Simona a demonstrat că trece printr-o criză. Click! a încercat să analizeze cauzele acestui eşec.

1. Nu e refăcută. Toată lumea ştie că în această perioadă Simona Halep ar fi trebuit să se afle în convalescenţă după operaţia de deviaţie de sept programată la finele lunii ianuarie. A decis să amâne intervenţia tocmai pentru a putea juca pentru România, numai că amânarea unei operaţii nu înseamnă şi rezolvarea problemelor medicale. În special în setul decisiv s-a văzut că Simona nu a mai avut prospeţime.

2. Lipsa încrederii. Din păcate, în sport, rezultatele negative atrag rezultate negative. În tenis, acest lucru se vede mai mult, fiind vorba de un sport individual. Aşa cum a recunoscut şi ea, a resimţit din plin acest lucru: „Ea a avut mai multă încredere decât mine în setul trei. A servit foarte bine, nu am reuşit să citesc serviciul ei aproape deloc, a fost solidă şi a meritat să câştige”, a declarat ea.

3. Emoţiile. Chiar dacă văzută din exterior pare o fată de fier, Simona este foarte emotivă. O recunoaşte şi ea, o recunosc şi cei din jurul ei. Iar când 7.000 de oameni îţi scandează numele, când 7.000 de oameni răsuflă odată cu tine şi aşteaptă de la tine o victorie de care parcă ar depinde soarta lor, emoţiile devin şi mai mari. Toată lumea trebuie să înţeleagă că Simona e doar un om, nu un robot, iar înfrângerile fac parte din joc. 

4. Refuzul de a angaja un psiholog. Din păcate, căderile din timpul jocului Simonei Halep au devenit o constantă în ultima perioadă. În sportul profesionist de afară, aceste lucruri se rezolvă destul de simplu, consultând un psiholog. Din păcate, pentru Simona această terapie rămâne o uşă închisă, ea spunând că nu are nevoie de aşa ceva, după ce, în urmă cu câţiva ani, a avut o experienţă neplăcută cu un psiholog. 

5. Lipsa antrenorului. Toate fetele prezente la echipa de Fed Cup şi-au putut aduce antrenorii personali la echipă, acest lucru fiind permis de căpitanul nejucător Alina Tecşor din prima zi a numirii ei la echipă. O decizie foarte bună, pentru că astfel se asigură confortul psihic al jucătoarelor.  Numai că Simona nu l-a avut lângă ea pe Darren Cahill, australianul având alte angajamente în această perioadă, astfel că, deşi Daniel Dobre, de care este foarte apropiat, s-a aflat la Cluj, lipsa australianului se pare că s-a simţit.

Mai multe