Nadia Comăneci a împlinit vârsta de 57 de ani. Cum a ratat o carieră în televiziunea americană

12 noiembrie 2018 11:57   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Ziua de 12 noiembrie este, de zeci de ani, una celebrată în mod special de iubitorii sportului din întreaga lume. Este ziua de naștere a Nadiei Comăneci, care a împlinit vârsta de 57 de ani. La mai puțin de 15 ani, în 1976, uimea lumea gimnasticii la Jocurile Olimpice de la Montreal, schimbând pentru totdeauna fața acestui sport.

Au devenit deja legendare acele note de 10 obținute de Nadia împotriva tehnicii, învinsă de cea care, din acel moment a devenit ”Zeița de la Montreal”. Notele de 1.00 afișate după prestațiile de vis ale copilului din Onești au uimit specialiștii și au declanșat fenomenul numit Nadia.

În cartea ”Călătorie în lumea gimnasticii”, scrisă de regretatul Nicolae Vieru, fostul președinte al Federației Române de Gimnastică a surprins foarte multe aspecte din culise despre ce a însemnat Nadia Comăneci pentru întreaga lume și despre impactul avut de ea asupra întregului sport mondial.

Ziua de naștere a Nadiei Comăneci - a împlinit vârsta de 57 de ani

Nadia Comăneci s-a născut la Onești, într-o familie de oameni muncitori și iubitori. A fost primul copil al părinților Gheorghe și Ștefania Comăneci, care apoi au avut și un băiețel, Adrian. Și în prezent, Nadia și Adrian sunt foarte apropiați. Nicolae Vieru a dezvăluit în cartea sa de ce fiica familiei Comăneci a primit prenumele Nadia: a fost botezată astfel după eroina unui film sovietic. Impresionaţi de eroismul acestei Nadia, părinţii campioanei au decis să o boteze aşa pe fiica lor.

Pentru că avea foarte multă energie, micuța Nadia a fost dată de părinți la gimnastică. A fost decizia care avea să schimbe viitorul acestui sport.

Palmaresul Nadiei Comăneci

Nadia Comăneci a scris istoria gimnasticii. A cucerit 9 medalii olimpice - 5 de aur, 3 de argint și una de bronz. Are patru medalii la Campionatul Mondial (două de aur și două de argint) și nu mai puțin de 12 trofee la Campionatul European. Dintre acestea, 9 sunt de aur, două de argint și una de bronz. Singurul titlu important care îi lipsește este cel mondial la individual compus. De-a lungul istoriei, doar două gimnaste din România au cucerit aurul în această probă: Aurelia Dobre și Maria Olaru.

Nadia Comăneci ar fi putut câștiga milioane de dolari, dar partidul s-a opus

La începutul anului 1977, Ion Ţiriac şi un grup de la televiziunea NBC au venit la Bucureşti, oferind un milion de dolari pentru 10 demonstraţii susţinute de Nadia în SUA! Propunerea a fost respinsă de PCR. În schimb, în toamna aceluiaşi an, echipa de gimnastică a României avea să facă totuşi un circuit de “demonstrative” în SUA, dar suma intrată în conturile statului a fost de doar… 100.000 de dolari.

După JO din 1980, Nadia a primit o ofertă de 250.000 de dolari pe an din partea unei televiziuni japoneze. În schimbul acestor bani, ea urma să fie prezentă săptămânal la o emisiune. Totul s-a oprit la Cabinetul numărul 1.

Nadia Comăneci ar fi putut fi actriță în SUA

Nadia Comăneci putea fi actriţă în SUA. În 1977, o televiziune americană i-a propus Nadiei rolul principal într-un film în care ea urma să interpreteze rolul unei eroine din poveştile pentru copii. Partidul nu a aprobat acest lucru. Pentru americani, Nadia era mai mult decât un idol și nu se temeau să-și arate iubirea față de ea. În octombrie 1977, ea a făcut un turneu demonstrativ în SUA. Ziua în care a ajuns la Chicago a fost decretată de primarul oraşului drept “Ziua Nadia Comăneci”. Era 18 octombrie 1977.

De asemenea, în 1979, după ce România a cucerit titlul mondial la Fort Worth, magazinul “Pheny”, din oraş, a fost deschis special duminica pentru ca membrii delegaţiei României să poată face cumpărături pentru ei şi pentru Nadia, care tocmai fusese operată la mână.

Regii au venit special la Onești să o vadă pe Nadia Comăneci

Nadia Comăneci nu a cucerit doar inimile oamenilor simpli din toată lumea, ci și pe cele ale regilor. În anul 1977, regele Baudouin al Belgiei şi regina au venit special într-o vizită privată la Oneşti, pentru a o întâlni pe Nadia. Ea a făcut şi o demonstraţie pentru ei. De asemenea, în anii 1980, Regele Hussein al Iordaniei a venit cu întreaga suită pentru a vedea un antrenament al Nadiei. De altfel, când era sportivă, era invitata personală a regilor sau a şefilor de stat. A participat, de exemplu, la un prânz cu regele Olaf al Suediei.

În toamna anului 1976, Nadia şi echipa de gimnastică a României au fost invitate de preşedintele Mexicului  pentru un turneu demonstrativ. Ea a primit din partea oficialului Mexican o maşină electrică de două persoane.

De asemenea, în 1977, Nadia a fost primită la ONU de preşedintele acestui for, care dorea să o cunoască. A primit “Medalia ONU pentru pace”.

Mai multe