Nu vă speriaţi, e haka! Noua Zeelandă a debutat la Cupa Mondială

21 septembrie 2015 9:49   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Noua Zeelandă a câştigat meciul de debut de la Cupa Mondială de rugby, 26-16 cu Argentina.

Peste 89.000 de spectatori au venit să vadă jocul All Blacks, dar şi celebra interepretare a haka, cântecul-dans al triburilor maori, făcut celebru de echipa de rugby.

Dansul-cântec Haka a devenit cunoscut în întreaga lume datorită echipei de rugby a Noii Zeelande, ritualul fiind folosit încă din 1905. În echipamentul lor negru, cel care le-a adus şi supranumele "All Blacks", jucătorii l-au executat la începutul fiecărui meci-test, îndeosebi de la prima ediţie a Cupei Mondiale, în 1987, iar adversarii au interpretat deseori acest ritual ca fiind unul prin care neozeelandezii încercau să-i intimideze.Cea mai folosită versiune este "Ka mate" pe care istoricul James Belich a considerat-o ca fiind "cel mai cunoscut poem neozeelandez"Iată o traducere aproximativă a dansului haka, versiunea "Ka mate":

Liderul echipei: Fiţi pregătiţi! Pregăteşte-te! Pune-ţi mâinile pe şolduri şi îndoaie genunchii! Jucătorii: Hi!

Liderul echipei: Loviţi coapsele! Loviţi picioarele cât de tare puteţi!

Jucătorii: Cât de tare putem!

Toţi: Sunt pe moarte! Sunt pe moarte! Trăiesc! Sunt pe moarte! Sunt pe moarte! Trăiesc! Acesta este omul păros Care a făcut soarele să strălucească din nou pentru mine! Un pas în sus! Apoi un alt pas! Un pas! Un alt pas! Soarele străluceşte! Hi!

Mai multe