Numărăm cercurile olimpice din 8 în 8
Exceptând ediţia din 1976 a Jocurilor, handbalistele tricolore şi-au făcut un obicei în istoria recentă de a juca la Olimpiadă o dată la opt ani. Cea mai bună clasare a României rămâne însă locul 4 obţinut în urmă cu patru decenii, la Montreal.
Cele trei turnee preolimpice disputate la finalul săptămânii au decis ultimele şase naţionale calificate pentru Rio 2016. La Olimpiada sud-americană din luna august va fi prezentă şi naţionala noastră, al cărui loc în elita planetară nu mai poate fi contestat de nimeni. După bronzul de la Mondiale de anul trecut, România a dat o nouă reprezentaţie de forţă, obţinând fără probleme biletele pentru Brazilia. Turneul preolimpic din Danemarca se anunţa unul delicat, cu gazdele făcând tot posibilul pentru a nu rata calificarea. Din fericire pentru noi, danezele n-au fost atât de bune pe teren pe cât au fost oficialii nordici în culise, ei reuşind să „fure” României dreptul de organizare al preolimpicului. Întărâtate şi de acest aspect, Cristina Neagu şi colegele sale au dat de pământ cu Danemarca în meciul de debut (32-25), după care garnitura secundă a României a surclasat modesta Uruguay (36-19). Cum Danemarca a pierdut şi cu Muntenegru, calculele calificării s-au încheiat sâmbătă seara, meciurile de ieri contând doar pentru palmares.
Au făcut spectacol în Danemarca
Aşadar, România va fi în Brazilia peste cinci luni, alături de alte 11 naţionale din întreaga lume. Fetele antrenate de suedezul Tomas Ryde sunt cu încrederea la cote maxime, jucătoarele noastre visând deja cu ochii deschişi la o medalie. Ar fi cea mai mare performanţă olimpică din istorie pentru echipa României, care în 1976 a ratat de puţin podiumul (locul 4). A urmat apoi o lungă perioadă de eşecuri olimpice, până la generaţia condusă de Luminiţa Huţupan, Steluţa Luca şi Cristina Vărzaru, care a dus România la Olimpiada de la Sydney (2000). Tricolorele au ieşit din grupă, dar au pierdut categoric în sferturi cu Norvegia (16-28). Peste opt ani, la ediţia 2008 a Jocurilor (Beijing), România a evoluat excelent în grupe, dar a clacat tot în sferturi, cu Ungaria (30-34). Neagu, Brădeanu, Elisei şi Chintoan s-au aflat atunci în lot şi, după alţi opt ani, au din nou şansa de a simţi atmosfera olimpică.
Am făcu egalt cu Muntenegru!
Duminică, în ultima zi a turneului preolimpic, România a făcut egal cu Muntenegru, scor 23-23. Întâlnirea a fost una „amicală”, în condiţiile în care ambele echipe erau deja calificate la Olimpiadă.
Vă aşteptăm şi pe voi la Rio!
Naţionala de polo (3-10 aprilie, la Trieste)
Ar fi o adevărată performanţă ca ţara noastră să aibă două sporturi de echipă la Jocurile de la Rio. Naţionala de polo a României atacă a doua calificare consecutivă la Olimpiadă peste două săptămâni, la Trieste (Italia). Va fi un turneu de calificare cu 12 echipe (două grupe de şase), semifinalistele urmând să se califice la JO. România e în grupă cu Ungaria, Canada, Rusia, Slovacia şi Franţa, primele patru clasate continuând competiţia în sferturi.
Echipele de gimnastică (16-24 aprilie, la Rio)
Dezastrul de la Mondialul din 2015 (locul 13) a aruncat echipa feminină de gimnastică în lumea a doua a a unui sport care ne-a obişnuit cu performanţe uriaşe. Fără lidera Larisa Iordache (accidentată), gimnastele noastre încearcă să salveze onoarea României, într-un concurs cu opt echipe din care se califică primele patru. La competiţia care va avea loc chiar la Rio participă şi echipa masculină a României, dar şansele de calificare ale băieţilor sunt mai mici.
Echipajul feminin de 8+1 (27-29 mai, la Lucerna)
Deţinătoare a trei titluri olimpice de-a lungul timpului, barca României de 8+1 riscă să rateze prezenţa la Olimpiada de la Rio. Rezultatul dezamăgitor de la Mondialul de anul trecut le obligă pe sportivele noastre să tragă ultimul cartuş de calificare la regata de la Lucerna de peste două luni. Adversarele României sunt China, Australia şi Germania, în joc fiind ultimele două locuri în competiţia olimpică.
Adversarele tricolorelor în Brazilia
Echipă Cum s-a calificat
Brazilia ţară-gazdă
Norvegia campioana mondială
Spania vicecampioana Europei
(după Norvegia)
Angola calificări Africa
Coreea de Sud calificări Asia
Argentina calificări America
Muntenegru turneu preolimpic
Rusia turneu preolimpic
Suedia turneu preolimpic
Olanda turneu preolimpic
Franţa sau Japonia turneu preolimpic
*Tragerea la sorţi a celor două grupe de 6 echipe va avea loc la 1 mai