Oksana Chusovitina se retrage la 45 de ani

13 februarie 2020 18:16   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Gimnasta uzbekă Oksana Chusovitina a anunțat că va concura pentru ultima oară la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ea va bifa a 8-a participare la cea mai importantă competiție polisportivă

Oksana Chusovitina va corecta în Japonia recordul stabilit acum patru ani, când a devenit cea mai în vârstă participantă la concursul olimpic de gimnastică.Într-un sport în care performanțele se obțin în adolescență, Oksana Chusovitina a uimit prin tenacitatea sa. Născută în Uniunea Sovietică, la Boukhara, în 19 iunie 1975, Oksana a participat pentru prima oară la Jocurile Olimpice în 1992, la Barcelona. Și a câștigat medalia de aur în concursul pe echipe. De atunci, a mai bifat încă patru ediții, câștigând un ”argint” la sărituri, în 2008. De asemenea, a adunat 11 medalii la Mondiale, dintre care 3 de aur, precum și alte 4 atât la Campionatele Europene, cât și la cele ale Asiei. Deunăzi, într-un interviu acordat Agenției France Presse, după ce a anunțat că își va încheia cariera sportivă după Jocurile Olimpice de la Tokyo, din vara ce vine, sportiva a mărturisit: ”Iubesc gimnastica. Și mi-am spus: de ce să nu mă antrenez și să concurez dacă încă pot? Dacă m-aș fi oprit atunci, probabil că aș fi regretat amarnic”. 

Fiul a convins-o să se oprească

Un moment important din viața Oksanei s-a petrecut în 2002, când băiatul ei, Alisher, a fost diagnosticat cu leucemie. Pentru ca acesta să beneficieze de un tratament cât mai bun, ea și familia s-au mutat în Germania, obținând cetățenia acestei țări în 2006 și concurând pentru ea până în 2013, când a revenit sub culorile Uzbekistanului. Tot din dragoste pentru fiul ei, care s-a vindecat în 2008 și care are acum 20 de ani, Oksana a decis să renunțe la competiție. ”I-a fost teamă că m-aș putea accidenta”, a spus Oksana, care intenționează să-și deschidă o academie de gimnastică la Tașkent.   Marian Drăgulescu va stabili un record pentru RomâniaLa ediția de la Tokyo a Jocurilor Olimpice va concura și Marian Drăgulescu. Născut în 18 decembrie 1980, la București, acesta va deveni cel mai vârstnic gimnast român care a concurat vreodată la această competiție. Prin comparație, Dan Grecu avea 30 de ani când a concurat la Moscova, în 1980. Multiplu medaliat la JO, CM și CE, campion mondial și european, Drăgulescu vizează titlul olimpic la sărituri, singurul care îi lipsește din palmares. 

Mai multe