Schumacher, în cursă cu moartea
O banală vacanţă la schi s-a transformat într-un coşmar pentru celebrul Michael Schumacher. După ce s-a lovit cu capul de o stâncă, germanul a fost operat pe creier, doctorii fiind rezervaţi privind şansele de supravieţuire. La închiderea ediţiei, Schumi era încă în comă.
Meribel, Franţa. O staţiune renumită pentru pârtiile pitoreşti plasate la aproape 2.000 de metri altitudine şi vânate în timpul iernii de numeroase celebrităţi. Printre oaspeţii cu greutate din acest an s-a aflat şi Michael Schumacher (44 de ani), legendarul pilot care a câştigat de şapte ori titlul mondial în Formula 1.
Duminică dimineaţa, împreună cu fiul său Mick (14 ani), germanul a încălţat din nou clăparii şi a ieşit pe văile înzăpezite din Alpii Francezi.
Soţia nu s-a dezlipit de salonul în care e internat Michael Schumacher
Obişnuit cu adrenalina la cote maxime, Schumi s-a avântat curajos pe un traseu nemarcat, undeva în afara pistei normale de coborâre.
Fanii au venit să se roage la spital pentru sănătatea idolului lor
O decizie fatală, care avea să-i joace o festă teribilă. Mai exact, la şapte minute după ora 11.00, Schumacher a negociat greşit un viraj, a alunecat şi s-a lovit violent cu capul de o stâncă. Operaţiunile de salvare au demarat imediat, o patrulă de siguranţă sosind la faţa locului în câteva minute.
Spitalul din Grenoble este asaltat în aceste zile de care de televiziune
După un sfert de oră, neamţul era deja în elicopter, în drum spre cel mai apropiat spital (din Albertville - Moutiers), unde a ajuns la ora 11.53. Cum cazul era destul de grav, Schumacher a fost mutat la 12.45 la o clinică din Grenoble specializată pe astfel de accidentări. De-aici a început lupta pentru supravieţuire a unuia dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile.
Aşa arată pârtia de pe care a ieşit Michael Schumacher
Primele informaţii privind starea medicală a lui Schumacher au fost optimiste. „Era şocat, puţin agitat, dar conştient. Probabil este un traumatism cranian, dar nu este grav", au spus autorităţile din Meribel.
Medicul care conduce echipa de specialişti care se ocupă de Schumacher
Odată cu trecerea orelor au picat şi veştile mai puţin bune, aduse de echipa medicală condusă de un prieten personal al germanului, neurologul Gerard Sailant, o somitate în materie.
De altfel, după ce i s-au făcut primele teste, Schumacher a intrat rapid pe masa de operaţie pentru eliminarea unor hematoame intracraniene. Fostul campion a fost menţinut apoi într-o stare de comă artificială, lângă el aflându-se mereu soţia Corinna şi cei doi copii, Gina-Maria şi Mick. Traumatismul cranian sever şi riscul permanent de hemoragie au menţinut starea de incertitudine pe tot parcursul nopţii de duminică spre luni. Ieri în jurul prânzului, doctorii au emis un nou comunicat, deloc încurajator.
"Este în continuare în comă, în stare critică. Obiectivul nostru este să limităm creşterea presiunii intracraniene. Putem spune că viaţa îi este în pericol. Deocamdată nu ne putem pronunţa cu privire la soarta sa. În mod sigur, dacă nu avea cască, nu s-ar mai fi aflat aici", a spus unul dintre doctorii care îl îngrijesc pe Schumacher, profesorul Jean-Francois Payen.
Schumacher în Formula 1
- Număr de sezoane: 19- Titluri câştigate: 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)- Curse câştigate: 91- Puncte acumulate: 1.560- Curse terminate cu puncte: 220- Podiumuri: 155
Schumacher nu e la prima cumpănă serioasă din viaţa sa, germanul trecând în alte două rânduri prin accidente care i-au pus în pericol viaţa. Primul s-a petrecut în 1999, pe circuitul de Formula 1 de la Silverstone (Anglia). Atunci, Ferrari-ul condus de Schumi a ieşit în decor, lovindu-se violent de parapeţi.
"Am simţit cum mi s-a oprit inima", a mărturisit ulterior Schumacher, care a scăpat ieftin, doar cu o fractură la picior. După 10 ani, în 2009, într-un moment în care se retrăsese pentru prima dată din Marele Circ, neamţul a suferit un accident de motocicletă pe un circuit din Spania. Lovit serios la cap şi la gât, Schumacher a trecut şi peste acest hop, peste numai un an anunţându-şi revenirea spectaculoasă în Formula 1.
În urmă cu exact trei ani, în 2010, tot la finalul lunii decembrie, Şerban Huidu a fost victima unui accident similar, petrecut într-o staţiune de schi austriacă. Aflat în vacanţă alături de familie, "cârcotaşul" a coborât cu viteză pe pârtie, a vrut să ocolească un copil care i-a ieşit în faţă, izbindu-se cu capul de un pom. După câteva săptămâni critice, în care a stat mai mult în comă, Huidu şi-a revenit şi s-a întors în ţară la începutul lunii februarie 2011.
Ce este coma indusă
În cazul traumatismelor cerebrale severe, precum cel suferit de Schumacher, doctorii îi induc pacientului o stare de comă, adică o întrerupere temporară a funcţiilor creierului menită să-i ofere acestuia timpul necesar pentru vindecare.
Poate rămâne cu sechele pe viaţă
Chiar dacă va fi recuperat în urma traumatismului cranio-cerebral sever, Michael Schumacher riscă să nu mai fie acelaşi om de-acum înainte. Asta pentru că asemenea traumatisme au de obicei influenţe asupra întregului organism, orice impact asupra creierului determinând reacţii la distanţă (politraumatisme). În cel mai rău caz, poate surveni moartea cerebrală, deoarece organismul nu mai e alimentat cu suficient sânge.